Foto:Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tajvanska kompanija Gold Apolo saopštila je da nije napravila pejdžere koji su eksplodirali juče u Libanu, usmrtivši najmanje devet ljudi, a sada se pominje da mađarska kompanija stoji iza izrade pejdžera.

Najmanje devet ljudi je poginulo, a skoro 3.000 je ranjeno kada su pejdžeri koje su koristili pripadnici Hezbolaha istovremeno eksplodirali širom Libana.

Hsu je rekao da je pejdžere korišćene u eksploziji napravila kompanija u Evropi koja je imala pravo da koristi robnu marku tajvanske firme.

Pejdžere AR-924 proizvela je kompanija BAC Consulting KFT, sa sedištem u glavnom gradu Mađarske, navodi se u saopštenju koje je u sredu objavio Gold Apolo.

Slike uništenih pejdžera koje je analizirao Rojters pokazuju format i nalepnice na poleđini koji su bili u skladu sa pejdžerima koje je napravio Gold Apolo.

„Prema ugovoru o saradnji, ovlašćujemo BAC da koristi naš zaštitni znak za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i proizvodnja proizvoda su isključivo odgovornost BAC-a“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je eksplozije kao “opasnu i namernu izraelsku eskalaciju” za koju je rečeno da je bila “praćena izraelskim pretnjama da će proširiti rat na Liban u velikim razmerama”.

Među žrtvama i devojčica

Talas eksplozija trajao je oko sat vremena nakon prvih detonacija. Neimenovani zvaničnik Hezbolaha rekao je da je detonacija pejdžera „najveći proboj bezbednosti“ koji se desio toj libanskoj militantnoj grupi u skoro godinu dana rata sa Izraelom.

Haos u Libanu zbog eksplodirajućih pejdžera, Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Pejdžeri koje koriste stotine pripadnika militantne grupe Hezbolah eksplodirali su juče gotovo istovremeno u Libanu i Siriji, pri čemu je ubijeno najmanje devet osoba, uključujući osmogodišnju devojčicu, i ranjeno je više od 2.000. Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael za napad. Eksplozije su se uglavnom dogodile u oblastima gde je Hezbolah snažno prisutan, posebno u južnom predgrađu Bejruta i u regionu Beka u istočnom Libanu, kao i u Damasku, rekao je zvaničnik grupe koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Kako je stavljen eksploziv

Stručnjaci veruju da je eksplozivni materijal stavljen u pejdžere pre njihove isporuke i upotrebe. Pejdžer AR-924, sadrži punjivu litijumsku bateriju i mogao je da prima tekstualne poruke do 100 karaktera. Baterija mu je trajala do 85 dana.

Kako navodi AP, to je bilo ključno u Libanu, gde su nestanci struje uobičajeni višegodišnjeg ekonomskog kolapsa. Oni takođe rade na različitoj bežičnoj mreži od mobilnih telefona, što ih čini otpornijim u hitnim slučajevima, piše američka agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare