Pavel Durov Vladimir Putin Foto:Steve JENNINGS / AFP / Profimedia/Tanjug/Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Od trenutka hapšenja milijardera i osnivača aplikacije Telegram Pavela Durova, u javnosti ne prestaju da se nižu spekulacije o njemu, njegovoj prošlosti, ali i njegovoj sudbini.

Njegov pritvor ističe sutra, tako da ćemo dalji tok događaja svakako saznati uskoro, ali šta se do sada dogodilo?

Nije jasno za šta ga optužuju i zašto je priveden.

Naime, kako je saopšteno Pavel Durov je priveden zbog nekih malverzacija koje su se obavljale putem Telegram platforme. Prvo je bilo govora o tome da je u pitanju prodaja droge, a kasnije se spominjala čak i dečija pornografija, ali do sada ništa još uvek nije potvrđeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Telegram je izdao saopštenje rekavši da Durov „nema šta da krije“.

S obzirom na to da je uhapšen u Francuskoj na aerodromu, pariski tužilac je u saopštenju rekao kako je Durov u pritvoru u sklopu istrage o sajber kriminalu, ali u javnost nisu „puštene“ nikakve detaljnije informacije.

Predsednik Emanuel Makron objavio je na društvenim mrežama da je video „lažne informacije“ o Francuskoj posle Durovljevog hapšenja i dodao: „Ovo ni na koji način nije politička odluka. Na sudijama je da odluče.“

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Podsetimo, Durov je rođen u Rusiji, gde je i živeo do 2014. godine, ali pored ruskog ima i francusko državljanstvo. Ruska ambasada je navodno odmah reagovala.

Nakon navoda koji su se juče pojavili u javnosti, a odnose se na to da se Durov nedavno, sredinom avgusta, sastao sa Putinom u Azerbejdžanu, oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne znamo tačno za šta je Durov optužen, još nismo primili nikakve zvanične izjave,“ rekao je Peskov, koji tvrdi da se sastanak predsednika i Pavela Durova nije dogodio.

„Hajde da sačekamo da optužbe postanu javne, ako budu. Nakon toga ćemo moći da izvučemo preliminarne zaključke“, rekao je on, pa dodao:

„Optužbe su zaista vrlo ozbiljne. One zahtevaju ništa manje ozbiljnu osnovu dokaza. Inače će to biti direktan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije“, navodi se. 

Navodno je Durov tražio da se sastane sa Putinom, ali ovaj to nije hteo.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Nezavisna azerbejdžanska novinska agencija Turan je još pre nedelju dana, dan nakon Putinovog odlaska iz Bakua, objavila da je Putin odbio sastanak sa Durovim.

U toj vesti se Turan poziva na Telegram kanal Baza i navodi da su i predsednik Rusije i osnivač društvene mreže bili u Azerbejdžanu u isto vreme.

Durov je navodno sastanak sa Putinom zatražio putem predsedničke administracije nekoliko dana pre dolaska šefa Kremlja u Baku, a razlog Putinovog odbijanja tog susreta nije otkriven.

Mnogi ruski mediji, kako pisani, tako i televizijski, proučavali su ovu temu i komentarisali šta bi moglo dalje da se desi.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom na to da je Telegram jedan od bitnih kanala komunikacije, kako državnih zvaničnika, tako i vojske, ukidanje istog moglo bi da značajno promeni tok rata u Ukrajini.

Kako god da se ova misteriozna priča završi, Moskva će je iskoristiti da pojača jedan od njenih zvaničnih narativa: da ruski građani treba da se čuvaju Zapada, kako piše BBC. 

S druge strane, jedan politički analitičar prokomentarisao je da je optužiti Pavela Durova za sve prekršaje na aplikaciji Telegram isto kao i optužiti Makrona za sve prekršaje koji se dešavaju u celoj Francuskoj.

Dakle, ostaje nam da vidimo kakav će razvoj događaja biti sutra, da li će Pavel Durov izaći pred sud ili će biti oslobođen nakon isteka određenog pritvora.

Podsetimo, Telegram je šifrovana aplikacija, ima blizu milijardu korisnika i posebno je uticajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Durov je dolazio u nekoliko navrata u sukob sa vlastima zbog toga što je želeo da sačuva privatnost korisnika njegove aplikacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare