premijer jermenije nikol pašinjan
Nikol Pašinjan oto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da je mirovni sporazum sa Azerbejdžanom blizu završetka, ali da njegova zemlja neće prihvatiti zahteve Bakua da promeni svoj ustav.

Jermenski novinski sajt CivilNet citirao je Pašinjana da bi tekst predloženog sporazuma mogao da bude potpisan nakon što se neke stvari „preprave“, prenosi Rojters. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev više puta je zahtevao da Jermenija promeni svoj ustav kako bi se uklonila indirektna referenca na nezavisnost Karabaha pre potpisivanja mirovnog sporazuma.

Ilham Alijev Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zvaničnici Jermenije i Azerbejdžana su više puta izjavljivali da nameravaju da potpišu mirovni sporazum za okončanje jednog od najdugotrajnijih sukoba u bivšem Sovjetskom Savezu, koji je izbio između dve strane oko regiona Nagorno-Karabaha kasnih 1980-ih.

U septembru 2023, Azerbejdžan je ponovo preuzeo kontrolu nad Karabahom, okončavši nezavisnost regiona od Bakua, koji je osvojio početkom 1990-ih, i nateravši praktično celokupno etničko jermensko stanovništvo da pobegne u Jermeniju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dve strane od tada pregovaraju o mirovnom sporazumu i demarkaciji svoje zajedničke granice od 1.000 kilometara, koja je zatvorena i snažno militarizovana. Posle nekoliko meseci zastoja u pregovorima, Jermenija je prošlog meseca vratila četiri razrušena azerbejdžanska sela koje je kontrolisala od ranih 1990-ih, otklanjajući veliku prepreku u tekućim pregovorima.

Ruske mirovne snage koje su bile raspoređene u Karabahu nakon 44-dnevnog rata između Azerbejdžana i Jermenije 2020. godine danas su se potpuno povukle sa te teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Azerbejdžanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar