Epa:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Francuska i Nemačka pozvale su danas novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena na jačanje "transatlantskog jedinstva" o temama među kojima se pominju iranski nuklearni program i pitanje Turske.

„Evropa i Amerika treba zajedno da osmisle novi prekookeanski dogovor“, naveli su šefovi diplomatija Francuske, Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) i Nemačke, Hajko Mas (Heiko Maas) u kolumni objavljenoj u francuskom dnevnom listu Mond (Le Monde), američkom listu Vašington post (Washington post) i nemačkom nedeljniku Cajt (Die Zeit).

Pročitajte još:

Ministri su naveli da izbor Bajdena otvara put ka „jačanju transatlantskog jedinstva pred autokratama i zemljama koje teže uspostavljanju svoje moći uprkos medjunarodnom poretku ili regionalnoj ravnoteži“.

„Mnogo toga treba da se ispravi“, naveli su Le Drian i Mas ne navodeći direktno Donalda Trammpa, koji je tokom četiri godine vladavine vodio politiku povlačenja SAD iz medjunarodnih dogovora, medju kojima je sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Pariz i Berlin naveli su i neophodnost za većim jedinstvom prema Turskoj, nepredvidivim saveznikom u NATO-u. Dodaje se i interes za zajedničke napore u borbi protiv korona virusa kao i prema klimatskim promenama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram