Foto: Rami al SAYED / AFP / Profimedia; REUTERS/Khalil Ashawi; Sertac Kayar / Sputnik / Profimedia; Bakr ALKASEM / AFP / Profimedia; OMAR HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

Najmanje 20 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u Siriji usred pobune koja je usledila nakon razornog zemljotresa koji je pogodio teritoriju ove države i Turske, a u kom je stradalo najmanje 5.000 ljudi.

Sve se odigralo u zatvoru vojne policije u gradu Rajo blizu turske granice u kom je zatvoreno oko 2.000 zatvorenika, od kojih se oko 1.300 sumnjiči da su borci islamske države (DAEŠ).

U zatvoru se takođe nalaze borci iz sirijske ogranke terorističke grupe PKK.

„Nakon što se dogodio zemljotres zatvorenici su počeli da se bune i preuzeli kontrolu nad delovima zatvora. Oko 20 zatvorenika je pobeglo… veruje se da su svi odbegli militantni ISS-a“, rekao je izvor za Dejli Sabat.

Inače, potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, praćen desetinama naknadnih potresa u regionu jačine do 6,6 stepeni, prouzrokovao je štetu u zatvoru, a zidovi i vrata su popucali.

Najmanje 1.444 osobe poginule su u ponedeljak širom Sirije nakon razornog zemljotresa koji je imao epicentar u jugozapadnoj Turskoj.

U severozapadnim delovima zemlje najmanje 733 osobe su poginule, a više od 2.100 povređeno.

Pročitajte još:

Rajo, u kom se desila pobuda, oslobođen je od pripadnika PKK-a u turskoj operaciji 2018. godine koja je bila deo napora Turske da oslobodi severoistočnu Siriju od terorističkih elemenata i uspostavi bezbednosnu traku duž njene granice.

Ipak, PKK kontroliše veći deo regiona otkako su se snage sirijskog lidera Bašara Asada povukle 2012. godine, godinu dana nakon što je u zemlji izbio građanski rat uz brutalnu represiju mirnih protesta i eskalirao da povuče strane sile i globalne militantne.

Skoro pola miliona ljudi je ubijeno, a sukob je proterao oko polovine predratnog stanovništva zemlje da napusti svoje domove, a mnogi su potražili utočište u Turskoj.

BONUS VIDEO Spasavanje iz ruševina posle zemljotresa u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar