Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Palestinski TV reporter i 11 članova njegove porodice ubijeni su u četvrtak u južnoj Gazi u izraelskom napadu, objavila je televizijska mreža kojom upravljaju palestinske vlasti.

Mohamad Abu Hatab izveštavao je uživo u četvrtak uveče ispred bolnice Naser u Gazi. Kada se trideset minuta kasnije vratio kući, ubijen je, izvestila je mreža. Novinska agencija WAFA takođe je izvijestila o njegovoj i smrti njegove porodice.

Izraelska vojska: Nemamo informacija o napadu

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da nemaju informacije o napadu na lokaciji gde su ubijeni Hatab i njegova porodica.

„Na osnovu pregleda operacija u tom području, IDF nije svestan bilo kakve vojne aktivnosti naših snaga u blizini dotične lokacije“, rekao je IDF u današnjoj izjavi za CNN.

CNN nije mogao nezavisni potvrditi izvor eksplozije, a palestinska televizija nije objavila dokaze koji eksploziju direktno povezuju s izraelskim napadom, prenosi Index.hr.

Javljanje palestinskog novinara rasplakalo voditeljku

Hatabova smrt izazvala je šok u njegovoj redakciji. Javljanje uživo palestinskog novinara Salmana Al Bašira rasplakalo je voditeljku u studiju.

„Ne možemo ovo više podneti. Iscrpljeni smo, ovde smo žrtve i mučenici koji čekaju svoju smrt, umiremo jedan za drugim i nikoga nije briga ni za nas ni za katastrofu velikih razmera i zločin u Gazi“, rekao je.

„Bez zaštite, bez ikakve međunarodne zaštite, bez imuniteta na bilo šta, ova zaštitna oprema nas ne štiti, kao ni kacige“, nastavio je Al Bašir dok je skidao kacigu i zaštitni prsluk na kojima piše „PRESS“.

„To su samo parole koje mi nosimo, to ne štiti nijednog novinara“, rekao je.

Al Bašir je takođe rekao da je izraelsko višenedeljno bombardovanje postalo nepodnošljivo za Palestince u Gazi.

„Uživo u eteru gubimo duše jednu za drugom, bez ikakve cene, postajemo mučenici, čekamo da i mi dođemo na red“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naš kolega Mohamad Abu Hatab stajao je ovde pre samo 30 minuta, a sada nas je napustio, zajedno sa svojom ženom, bratom i mnogim članovima njegove porodice. Svi su oni sada žrtve koje se nalaze ovde u bolnici.“

Do sada ubijena najmanje 33 novinara

Hatabov poslednji izveštaj u eteru bilo je o izraelskim napadima na četvrti u južnom gradu Kan Junisa i broju žrtava, prema videu palestinske televizije.

Rat Izraela s Hamasom, koji kontroliše Gazu, bio je najsmrtonosniji za novinare u poslednjih nekoliko decenija, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Najmanje 33 novinara ubijena su od oktobra, objavila je u četvrtak organizacija, uključujući 28 Palestinaca, četiri Izraelca i jednog libanonskog državljanina.

Prošle nedelje, šef kabineta Al Džazire za Gazu vratio se u emisiju manje od 24 sata nakon što je njegova porodica ubijena u, kako je televizijska mreža rekla, izraelskom napadu u sredu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar