Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Menahem KAHANA / AFP / Profimedia; Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Europa Press / ContactoPhoto / Profimedia

Palestinci su tokom vikenda bili primorani da napuste istočni deo grada Rafa u južnoj Gazi, nakon što su izraelske odbrambene snage (IDF) poručile ljudima da se presele u „humanitarnu zonu“ severozapadno od grada. Tada je Hamas, posle nedelju dana odugovlačenja, prihvatio uslove za prekid vatre koje su izneli posrednici. Nekoliko sati kasnije, Izrael je rekao da će učestvovati u novoj rundi pregovora o prekidu vatre, ali da su uslovi još daleko od prihvatljivih. Posle serije vazdušnih napada tokom noći, ostvarila se najveća noćna mora više od milion Palestinaca u Rafi - izraelska vojska je poslala kolonu tenkova i drugih oklopnih vozila da zauzmu palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa sa Egiptom.

Zvaničnici Izraela su naveli da se palestinska strana granice sa Egiptom koristi za „terorističke“ aktivnosti.

Kontrola ključnih tačaka

Zauzimanje prelaza omogućava Izraelu da kontroliše ključnu ulaznu i izlaznu tačku sa Egiptom. Izraelski vojni zvaničnici nisu postavili vremenski okvir za svoju operaciju u Rafi, ali verovatno neće skoro napustiti područje poslednjeg utočišta Palestinaca u Gazi. Ovo približava Izrael odsecanju svih vođa Hamasa u Rafi i omogućava kontrolu konvoja pomoći, kao i drugog saobraćaja.

Foto:Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Amerika je jasno stavila do znanja da se protivi bilo kakvom širem napadu na grad, imajući u vidu da se više od milion palestinskih izbeglica nalazi upravo u Rafi. Ovaj grad je za njih bio poslednja nada, obzirom na to da im Egipat ne dozvoljava ulaz u zemlju, što je sada nemoguće i zbog činjenice da Izraelci kontrolišu granični prelaz.

Izbeglice u grotlu

Praktično, Palestinci u Rafi se sada nalaze u obruču smrti, jer je jasno da ne mogu da pobegnu u Egipat, niti da se vrate u druge delove Gaze. Sa svih strana su okruženi izraelskim snagama.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja saopštila je da je Pojas Gaze „praktično odsečen“ od spoljašnje humanitarne pomoći zbog zatvaranja dva granična prelaza kod gradova Rafa i Kerem Šalom.

„Dve glavne arterije za dostavljanje pomoći u Gazu su trenutno zatvorene“, rekao je portparol kancelarije UN Jens Larke.

On je upozorio da bi zaustavljanje dostavljanja nafte u Gazu u „produženom periodu“ značilo „sahranjivanje humanitarne operacije“.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Objavljivanje snimaka vojnika koji podižu izraelske zastave i koriste tenk da unište betonski znak „Volim Gazu“ na prelazu Rafa takođe predstavlja poruku Izraela svetu, i to nakon što je premijer te zemlje Benjamin Netanjahu odbio da prihvati sporazum o prekidu vatre.

Prekid vatre ni na vidiku

Taj sporazum posrednika prethodno je prihvatio Hamas. U središtu sporazuma je razmena talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael 7. oktobra za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Složene formule određuju koliko će kategorija zatvorenika i talaca – starih, mladih, muškaraca, žena, bolesnih ili zdravih, vojnih ili civilnih, osuđenih ili ne – biti pušteno i kada.

Verovatno bi postojao početni prekid vatre od 42 dana, nakon čega bi usledila dva produženja na sličan period ako se obe strane drže dogovora. Izraelske trupe bi se povukle iz Gaze, iako su vremenski okvir i obim toga jedna do tačaka oko koje ne postoji dogovor. Izraelska ograničenja pomoći Gazi bi bila ukinuta, a snabdevanje osnovnim komunalnim uslugama, koje je Izrael prekinuo u ranim danima sukoba, bilo bi obnovljeno.

Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Sporazum, koji su prvenstveno sastavili egipatski i katarski zvaničnici, obavezao bi obe strane da rade na „održivom miru“, što je formulacija koja bi mogla da sugeriše ili trajni prekid neprijateljstava koje zahteva Hamas, ili privremenu pauzu koju Izrael želi.

Bibijev gambit

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u više navrata obećavao da će „uništiti Hamas“. Potpisivanje sporazuma o prekidu vatre i činjenje bolnih ustupaka jasno pokazuje da vojna ofanziva nije postigla ovaj cilj i da je pozicija izraelskog premijera ozbiljno uzdrmana.

Njegovi koalicioni partneri iz redova krajnje desnice žestoko se protive sporazumu i verovatno će podneti ostavku ukoliko do njega dođe. Ovo znači da je moguć pad Netanjahuove vlade, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i potencijalna duga zatvorska kazna za Netanjahua, ako bude proglašen krivim u suđenjima za korupciju.

Netanjahu sada nema podršku Izraelaca, koji organizuju masovne demonstracije protiv njega, a potezom kao što je upad u Rafu rizikuje da ostane i bez podrške glavnog saveznika – Sjedinjenih Američkih Država.

Benjamin Netanjahu Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Hiljade Izraelaca širom zemlje pridružilo se skupovima pozivajući vladu Benjamina Netanjahua da pristane na uslove sporazuma o prekidu vatre koji je Hamas prihvatio.

Demonstranti su se okupili u blizini štaba odbrane u Tel Avivu, dok je u Jerusalimu najmanje 100 demonstranata marširalo prema Netanjahuovoj rezidenciji sa transparentom na kojem je pisalo: „Krv je na vašim rukama“.

Demonstracije su održane na drugim mestima, usred zabrinutosti da bi nova ofanziva izraelske vojske usmerena na Rafu na jugu Gaze i takozvani koridor Filadelfija, koji ide duž granice sa Egiptom, mogla da ugrozi živote preživelih talaca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Manjih protesta bilo je u gradovima Haifi, Beršebi i Ranani.

Protesti su usledili pošto se činilo da se podele u Netanjahuovom Ratnom kabinetu šire, dok se premijer svim silama trudi da svoju vladajuću koaliciju održi na okupu.

Najveće demonstracije održane su na auto-putu Ajalon u centru Tel Aviva, čestom žarištu protesta, gde je policija dva puta oterala ljude koji su udarali u bubnjeve, nosili natpise i uzvikivali poruke poput „Bibi napušta taoce“.

BONUS VIDEO Gde je Beograd između Irana i Izraela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare