Foto:Russian Ministry of Defense / AFP / Profimedia

Sa upadom ukrajinske vojske u Kursk raste opasnost od Trećeg svetskog rata, kažu iz Kremlja. S druge strane svojim stanovnicima poručuju da je situacija u Kursku "pod ruskom kontrolom". U međuvremenu, Ukrajinci tvrde da su osvojili Sudžu i još najmanje 80 naselja u ruskoj oblasti.

Otkako je krenuo ukrajinski napad na teritoriji Rusije, ruski državni mediji slede poteze Kremlja i izveštavaju da Rusi potiskuju ukrajinske snage te da vlasti efikasno rade na spasavanju i evakuaciji civila. Državna televizija, preko koje se informiše većina stanovnika Rusije, prenosi dnevna ažuriranja ruskog ministarstva odbrane u kojima se naglašava da Moskva ima situaciju u Kursku pod kontrolom.

Na televiziji se pritom koriste fraze poput „nastavljamo s uništavanjem neprijateljskih snaga“ ili „sprečili smo napredak neprijatelja“. No, ako se malo pripazi na detalje, čak se i u dnevnim vestima može videti da ukrajinske snage zapravo napreduju.

Na primer, juče je ministarstvo odbrane navelo imena sela u kojima se vode borbe. Ako to uporedimo s objavom od prethodnog dana, vidi se da su ukrajinske snage unutar 24 sata napredovale nekoliko kilometara.

Sudža najveći grad koji je Ukrajina osvojila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je juče da su ukrajinske snage zauzele grad Sudžu u Kurskoj oblasti.

Reč je o najvećem ruskom gradu koji su Ukrajinci dosad osvojili. Pre rata je imao oko 5000 stanovnika.

Ukrajinci skidaju rusku zastavu u Sudži Foto:TSN

Ukrajinski informativni kanal je objavio snimak na kom vojnici skidaju ruske zastave s upravne zgrade u gradu i uzvikuju „slava Ukrajini, slava herojima“.
Sudža se nalazi oko 105 kilometara jugozapadno od grada Kurske.

Smeštena je uz ruski gasni terminal, ključnu tačku za evropsko snabdevanje ruskim gasom preko Ukrajine.

„Uspostavili smo vojni zapovedni centar“

Zapovednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je rekao da su ukrajinske trupe od početka napada na teritoriju Rusije napredovale 35 kilometara te zauzele 82 naselja i 1150 kvadratnih kilometara.

Dodao je da je u Sudži uspostavljeno vojno zapovedništvo „za održavanje reda i zakona i zadovoljavanje prioritetnih potreba stanovništva na zauzetoj teritoriji“, prenosi „Index.hr“.

Zbog ukrajinskog napada su iz pograničnih gradova evakuisane desetine hiljada Rusa. U sredu su ukrajinske snage dronovima gađale četiri ruska aerodroma. Izvor iz ukrajinske bezbednosne službe kazao je za CNN da su napadnute baze u jugozapadnim regijama Kursk i Voronjež i Nižnji Novgorod, istočno od Moskve.

„Putin je u apsolutnom šoku“

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je iznad Kurske i susednih regija uništilo 117 dronova i četiri taktička projekta. Ovaj ukrajinski napad predstavlja značajnu promenu u taktici Kijeva. Takođe se radi o prvom ulasku stranih snaga na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Foto:Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je u apsolutnom šoku nakon upada ukrajinskih snaga u Kursk, rekao je bivši ruski premijer i Putinov kritičar za BBC Njuz. Mihail Kasjanov kaže da se radi o ozbiljnom psihološkom udarcu za Putina. Kasjanov je bio premijer Rusije između 2000. i 2004, dok je Putin bio predsednik, a sada vodi opozicionu stranku Narodne slobode iz Letonije.

Rusija je povukla rezervu s ključnih područja fronta u Ukrajini i na Krimu kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje na svojoj teritoriji. Rusko ministarstvo odbrane je juče navelo da je ponovo zauzelo, odnosno vratilo kontrolu nad naseljem u regiji Kursk.

„Zapad pomaže Ukrajini

Zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je u petak da su vojna alijansa predvođena SAD i Zapad direktno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku oblast Kursk.
Patrušev je u intervjuu listu Izvestija rekao da je operacija u Kurskoj oblasti planirana uz učešće NATO i zapadnih specijalnih službi.

„Izjave rukovodstva SAD da nisu umešani u zločine Kijeva u Kurskoj oblasti nisu tačne… Bez njihovog učešća i direktne podrške Kijev ne bi ušao na rusku teritoriju. Bela kuća je saopštila da Ukrajina nije unapred obavestila o svom upadu i da Vašington nije bio umešan u operaciju. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi američko oružje na ruskoj teritoriji u Kursku.

„Ukrajinski potez mogao bi da izazove Treći svetski rat“

Ukrajinsko zauzimanje grada u Kurskoj oblasti moglo bi da izazove Treći svetski rat, izjavio je u petak član ruskog parlamenta, piše britanski Telegraf.

„S obzirom na prisustvo zapadne vojne opreme, upotrebu zapadne municije i projektila u napadima na civilnu infrastrukturu i neosporne dokaze o stranom učešću u napadu na rusku teritoriju, moglo bi se zaključiti da je svet na ivici Trećeg svetskog rata“, rekao je Mihail Šeremet, prenosi RIA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare