Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Izrelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir izjavio je da današnji raketni napad na bazu štaba severne komande u gradu Safed na severu zemlje znači rat.

„Ovo nije povremen upad, to je rat. Vreme je da ostavimo iza sebe ‘koncepciju“ i na severu takođe“, napisao je Ben Gvir na društvenoj mreži X.

Jerusalim mars jevrejskih ultra-nacionalista
Jerusalim marš jevrejskih ultra-nacionalista Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

On je, kako prenosi „Tajms of Izrael“ pozivajući se na kanal 12, zahtevao hitan sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi razgovarali o eskalaciji nasilja na severu te zemlje. Poziv na oštar odgovor Izraela na napad na Safed uputio je i izraelski opozicioni političar Avigdor Liberman.

„Crvena linija se pretvorila u belu zastavu. Ratni kabinet je popustio Hezbolahu i izgubio sever“, napisao je Liberman na društvenoj mreži X.

Bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Jakov Amidror rekao je da je severni Izrael uhvaćen u nečemu što se čini da je kontrolisana igra odmeravanja snaga sa Hezbolahom, grupom koju podržava Iran.

#related-news_0

„Rat sa Hezbolahom je vatreni razgovor, u kojem svaka strana kaže drugoj – pažljivo, prešli ste granicu“, rekao je Amidror za izraelski javni servis „Kan“.

U raketnom napadu koji je danas izveden iz pravca Libana na sever Izraela, i za koji se sumnja da su ga izveli militanti Hezbolaha, poginula je jedna osoba, a osam je ranjeno, saopštila je ranije danas izraelska Zdravstvena služba Magen David Adom (MDA). Dok je izraelska vojska navela da je uzvratila na napad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar