Izrael Hezbolah Liban Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Sukob Izraela i libanskog Hezbolaha preti da se nastavi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da "ovo nije kraj priče" nakon što je njegova nacija u nedelju pokrenula vazdušne napade na Liban u preventivnom napadu na Hezbolah.

Libanska militantna grupa je zauzvrat lansirala više od 320 projektila i talas za talasom dronova kamikaza na izraelske vojne ciljeve, što je predstavljalo najveću razmenu vatre između dve strane od izbijanja novog sukoba nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra.

Vojnik izraelske mornarice je poginuo u borbi, a još dvoje ranjeno, saopštila je vojska, dok se navodi da su najmanje tri osobe poginule u Libanu.
Hezbolah je skoro svakodnevno razmenjivao prekograničnu vatru sa izraelskim snagama tokom rata u Gazi, za šta Hezbolah kaže da je podrška njegovom palestinskom savezniku Hamasu.

Pročitajte još:

Ali strahovi od šireg regionalnog sukoba su porasli nakon što su napadi krajem jula, za koje se okrivljuje Izrael, ubili vođe militanata koji važe za saveznike Irana, uključujući političkog šefa Hamasa i glavnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Diplomate su u nedelju rekle da su obe strane poslale poruke da signaliziraju da je ova runda neprijateljstava sada završena.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/NIR ELIAS

Ali Netanjahu je rekao svom kabinetu da udari „nisu poslednja reč“ u kampanji protiv Hezbolaha, dok se Izrael i dalje priprema za potencijalni napad Irana u znak odmazde za ubistvo bivšeg lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca.

Hezbolah je saopštio da su njegovi militanti lansirali „veliki broj dronova“ i „više od 320“ raketa „kaćuša“ koje su gađale „neprijateljske pozicije“ preko granice u nedelju u velikom vazdušnom napadu.

Vođa grupe Hasan Nasralah nazvao je „glavnom metom“ vojnu obaveštajnu bazu Glilot u blizini Tel Aviva, za koju su izraelski mediji izvestili da se u njoj nalazi sedište špijunske agencije Mosad.

Izraelska vojska saopštila je da ništa nije pogođeno u bazi.

Sekundarna meta, rekao je Nasralah, bio je Ajn Šemer, vojni aerodrom koji koriste izraelski dronovi.

Hezbolah Foto:AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Činilo se da je takođe sugerisao da je odmazda Hezbolaha za Šukrovo ubistvo završena, rekavši „ako je rezultat zadovoljavajući“ onda je njegov odgovor „postignut“.
Fotograf AFP-a u Akre, izraelskom gradu udaljenom 20 kilometara od granice, prijavio je štetu na tri kuće od rakete Hezbolaha koja je pala na krov, pri čemu su geleri razbili prozore i uništili krevet.

Snimci u nedelju rano pokazuju kako su desetine raketa presretača lansirane u oblake iznad Gornje Galileje u severnom Izraelu.

Drugi vojni portparol Nadav Šošani rekao je da su udari Hezbolaha „deo većeg napada koji je bio planiran i da smo uspeli da osujetimo veliki deo toga jutros“.
Borbe su poremetile vazdušni saobraćaj u Izraelu i Libanu, a među onima koji su obustavili letove za Tel Aviv i Britiš ervejz i Er Frans.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da je Vašington pomogao u praćenju baraža Hezbolaha, iako nije bio uključen u obaranje dronova ili raketa ili u napade na Liban.
Jemenski pobunjenici Huti, jedna od nekoliko grupa koje podržava Iran, a koje su uvučene na periferiju rata u Gazi, pozdravile su napad Hezbolaha i izjavile da njihova sopstvena odmazda „definitivno dolazi“.

Hamas je u međuvremenu pozdravio Hezbolahov nedeljni napad kao „šamar u lice“ za Izrael.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare