Napad na Severni tok
Napad na Severni tok Foto: Swedish Coast Guard via AP, File

Poljska je dobila evropski nalog za hapšenje Ukrajinca Volodimira Z, osumnjičenog za sabotiranje gasovoda Severni tok 2022. godine, ali je on već napustio Poljsku jer ga Nemačka nije uvrstila na listu poternica, saopštili su u sredu poljski istražitelji.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora, vredni nekoliko desetina milijardi dolara, uništeni su serijom eksplozija u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na platformi Iks je objavljena navodna fotografija ronioca Volodimira Z.

Nemački istražitelji veruju da je ukrajinski ronilac Volodimir Z. bio deo diverzantskog tima koji je postavio eksploziv, javili su nemački mediji u sredu.

On je mogao da napusti zemlju jer Nemačka nije uvrstila njegovo ime u bazu podataka traženih osoba, rekli su poljski istražitelji.

Portparolka poljskog državnog tužilaštva Ana Adamiak napisala je da su nemačke vlasti u junu poslale Varšavi zahtev za evropski nalog za hapšenje.

„Volodimir Z. na kraju nije priveden jer je početkom jula napustio poljsku teritoriju preko poljsko-ukrajinske granice“, napisala je ona odgovarajući na Rojtersovo pitanje.

„Slobodan prelazak navedenog lica preko poljsko-ukrajinske granice bio je moguć jer ga nemačke vlasti nisu uvrstile u bazu podataka o traženim licima, zbog čega poljska granična policija nije mogla da zna za poternicu niti je imala razloga da privede Volodimira Z“.

Nemačka je naglasila da istraga o sabotaži gasovoda ne ugrožava njen odnos sa Ukrajinom.

„Ta procedura nema uticaja na ono što je kancelar Olaf Šolc opisao kao podršku odbrani Ukrajine od ruskog ilegalnog agresorskog rata, sve dok je to potrebno“, rekao je portparol njegove kancelarije.

Nemački istražitelji su takođe identifikovali bračni par, takođe ronioce, kao krivce za sabotažu, ali za njima još nisu raspisane poternice. Žena je u sredu rekla za Velt da ni ona ni njen muž nisu krivi i da su bili u Kijevu u vreme napada.

Eksplozije su uništile tri od četiri cevi gasovoda, koji je postao kontroverzni simbol zavisnosti Nemačke od ruskog gasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar