Haos u Libanu zbog eksplodirajućih pejdžera, Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Bivši obaveštajac i šef operative u SOA-i Ante Letica govorio je za HRT o jučerašnjoj eksploziji pejdžera u Libanu, u kojem je poginulo 11 ljudi, a ranjeno više hiljada ljudi, mahom pripadnika Hezbolaha. Pretpostavlja se da iza napada stoji Izrael.

„Ovo je akcija koja je sigurno trajala dugo i dugo je planirana. Rezultirala je vrlo ozbiljnim napadom na strukturu Hezbolaha u Libanu. Ima puno mrtvih, ranjenih, iskasapljenih. Ako maknemo empatiju sa strane, radi se vrlo okrutnom, beskompromisnom ratu Hezbolaha i Izraela. Taj rat traje dugo, a ovo je šamar Hezbolahu i njihovom rukovodstvu, ali i Iranu i svim strukturama koje deluju na tom području“, kazao je Ante Letica.

Smatra da je reč tek o početku koji će rezultirati drugim akcijama „o kojima ćemo nažalost tek pričati“.

Pročita

Komentarišući podatak da bolnice u Libanu nisu mogle primiti sve ranjene Letica je kazao kako se paravojni Hezbolah dosad uspešno suprotstavljao Izraelcima te da je ovaj napad vrlo oštar i direktan udarac na sposobnost Hezbolaha.

„Hezbolah, Iranci i Sirijci svesni su nadmoći izraelske obavještajne zajednice, vojske i specijalni službi. Sigurni su da ih Izraelci putem mobilnih telefona i drugih sredstava kontrolišu i da na neki način biraju i ciljeve. Zato su prešli na pejdžere. Izraelci su verovatno ušli u jedan deo lanca proizvodnje, distribucije i prodaje i napravili diverziju koja je stvarno filmska“, objasnio je Letica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare