Viktor Orban Foto:Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Vladajuća mađarska stranka Fides na putu je da ostvari najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je prvi Orbanov protivkandidat osvojio više od 30 odsto glasova u nedelju.

Petar Mađar — bivši član vladajuće stranke koji se, u međuvremenu udaljio od Orbana i postao ljuti politički rival, i njegova stranka Tiza osvojili su 30,1 odsto, sa 84 odsto prebrojanih glasačkih listića u ovom trenutku.

Fides mađarskog premijera Viktora Orbana osvojio je 44,2 odsto, znatno manje  nego što su predviđale ankete.

Viktor Orban Foto: Nicolas Landemard / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

Vredi spomenuti da je Fides samo jednom osvojio manje od 50 odsto glasova u poslednja dve decenije, osvojivši 47,4 odsto glasova na izborima 2004. godine.

Ostanu li preliminarni rezultati ovakvi, Orban će u Evropskom parlamentu imati 11 predstavnika, a Mađar sedam.

Nedeljni rezultat je „velika pobeda za Petera Mađara i veliki neuspeh za Fides“, izjavio je za Politiko Peter Kreko, izvršni direktor nezavisnog „think tanka Political Capital“.

„Fides je dobio pravog izazivača“

Peter Mađar, bivši zvaničnik stranke Fides, a inače i bivši suprug bivše mađarske ministarke pravosuđa Judit Varge, izgleda je ohrabrio glasače dobrim nastupima o korupciji Orbanovog režima.

Obećao je da će povući i milijarde iz EU fondova namenjenih Mađarskoj koje je Brisel u međuvremenu zamrznuo zbog zabrinutosti za vladavinu prava u Orbanovoj Mađarskoj.

„Ovo je Orbanov Vaterlo, početak kraja“, rekao je Mađar nakon prvih rezultata, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

“Danas su održani dvostruki izbori i mi smo pobedili”, uzvratio je Orban na postizbornom skupu u Budimpešti, govoreći o lokalnim izborima u Mađarskoj koji su održani istog dana.

„Osvojili smo važne pobede u teškoj borbi“, rekao je on.

Glasanje je takođe obeležilo visok odaziv, s 58,7 odsto birača koji su izašli da glasaju u nedelju, u poređenju s 43,4 posto na izborima za EU 2019. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare