Jahja Sinvar novi vođa Hamasa
Jahja Sinvar Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu.

„Islamski pokret otpora Hamas objavljuje izbor komandanta Jahje Sinvara za šefa političkog biroa pokreta, koji ce naslediti mučenika komandanta Ismaila Hanija“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Jahja Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi, prenosi Rojters.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Trenutno se smatra najmoćnijim pripadnikom Hamasa, nakon ubistva Hanijea, zamenika lidera grupe Saleha al-Arurija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Rođen je u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017.Prema pisanju britanske agencije, Sinvar je ranije bio na čelu bezbednosnog aparata Al-Madžd koji je pratio, ubijao i kažnjavao Palestince optužene za saradnju sa izraelskom tajnom službom pre nego što je zatvoren.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Ismail Hanije je ubijen u redu u Teheranu, a Iran i Hamas su obećali odmazdu protiv Izraela, kog smatraju odgovornim za atentat.

***

BONUS VIDEO – Rastu napetosti na Bliskom istoku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare