Izraelska vojska u bolnici Foto:Screenshot/X/Israel Defense Forces @IDF

Izraelska vojska tvrdi da je pronašla Hamasovo oružje i vojnu opremu u bolnici Al-Šifa u Pojasu Gaze tokom jučerašnjeg pretresa, dok Hamas tvrdi da je to laž.

Izraelska vojska je objavila snimak za koji kaže da prikazuje deo oružja i opreme prikupljene u zgradi u velikom bolničkom kompleksu, uključujući automatsko oružje, granate, municiju i pancire.

Hamas, koji se bori protiv izraelskih snaga u Gazi, odbacio je to kao „laž i jeftinu propagandu“.

Vojska je svoje operacije usredsredila na bolnice širom severnog Pojasa Gaze nakon što je dugo optuživala Hamas da je glavne komandne i kontrolne centre uspostavio ispod medicinskih ustanova u nastojanju da izbegne vazdušne udare.

IDF: Pronašli smo Hamasov operativni centar

Izraelska vojska je juče objavila da je u bolnici pronašla Hamasov „operativni centar“ i objavila fotografije oružja za koje tvrdi da pripada Hamasu.

Ono što je pronađeno „u bolnici Al-Šifa, baš kao i u (bolnici) Rantisa, dokazuje da se bolnice koriste u vojne svrhe, za teror, u direktnoj suprotnosti s međunarodnim pravom“, rekao je izraelski vojni portparol Danijel Hagari.

Kader, novinar iz Al-Šife, za BBC je nakon upada u bolnicu rekao da su izraelske trupe preuzele potpunu kontrolu i da nije bilo pucnjave u bolnici.

Rekao je da je šest tenkova i oko 100 komandosa ušlo u kompleks tokom noći. Izraelske snage zatim su išle od sobe do sobe, ispitujući osoblje i pacijente.

IDF je navodno rekao svim muškarcima u starosti od 16 do 40 godina da napuste bolničke zgrade, osim odeljenja hirurgije i hitne pomoći i odu u bolničko dvorište. Vojnici su pucali u vazduh kako bi prisilili one koji su ostali unutra, rekao je Kader.

Ali Muhamad Zakot, direktor bolnica u Gazi kojima upravlja Hamas, rekao je za Al Džaziru da nijedan metak nije ispaljen, jer u bolnici nema boraca.

Foto:X/@Israel

Portparol: Oružje bilo skriveno iza uređaja za MRI

Izraelska vojska kaže da „nastavlja da deluje u bolničkom kompleksu“ i objavljuje fotografije i snimke oružja za koje tvrdi da pripada Hamasu.

Objavljen je i snimak na kojoj portparol IDF-a Džonatan Konrikus pokazuje bezbednosne kamere za koje tvrdi da su bile prekrivene i oružje za koje je rekao da su puške AK47 koje su bile skrivene iza skenera za magnetsku rezonancu.

Sudeći po snimcima koje je Izrael do sada objavio, kontroverzna operacija nije otkrila da se u bolnici nalazi veći arsenal oružja.

Radio izraelske vojske saopštio je da vojska još nije pronašla nikakav znak koji bi upućivao gde se nalazi neki od 240 talaca koje je Hamas uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Nisu pronašli ulaze u tunele

Racija na Al-Šifu usledila je ubrzo nakon što je SAD javno podržao izraelske tvrdnje da Hamas ima infrastrukturu ispod bolnice. Čini se da izraelska vojska nije pronašla ulaz koji bi iz bolnice vodio u tunele za koje veruje da se nalaze ispod kompleksa. Bolnički zvaničnici i Hamas odbacuju navode da postoje tuneli ispod bolnice.

Foto:X/@Israel

Hamas je optužio Izrael za izmišljanje dokaza, rekavši da „pokušava da opravda svoje genocidne zločine, uništavajući zdravstveni sektor u Gazi“.

Pročitajte još...

Govoreći ranije na CNN-u, vojni portparol pukovnik Ričard Heht rekao je da su izraelske snage ušle u specifično područje unutar bolnice i dodao: „Nije bilo sveopšteg napada“.

Rekao je da je došlo do razmene vatre pre nego što su izraelski vojnici ušli u bolnicu, ali nije bilo „nikakvog delovanja“ nakon što su ušli.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar