Tornada poharala Floridu usred uragana Miltona Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Razorna tornada su iznenadili zabrinute stanovnike Floride. Satima pre nego što je uragan Milton stigao na kopno, niz neobično jakih i dugotrajnih tornada pogodio je Floridu, prevrćući kamione i kidajući krovove. Tornada su iznenadila stanovnike, dok je oko oluje bilo blizu. Vlasti su saopštile da je bilo „više“ smrtnih slučajeva nakon intenzivnih i destruktivnih tornada.

Do srede uveče, kancelarije Nacionalne meteorološke službe na Floridi izdale su više od 130 upozorenja o tornadu povezanih sa uraganom Miltonom.

Tornada su dodatno unela haos i opasnost u poslednje sate pripreme za oluju, uključujući delove atlantske obale Floride, daleko od očekivanog udara oluje, gde stanovnici nisu očekivali posledice oluje do kasno u sredu uveče.

Šerif okruga Sent Lusi, Kit Pirsn, rekao je da je bilo „više smrtnih slučajeva“ nakon što je tornado pogodio klub „Spanish Lakes Country“ oko 16:30 po istočnom vremenu, ali nije mogao da potvrdi tačan broj do kasno u sredu. Timovi za pretragu i spasavanje pretraživali su „desetine“ oblasti pogođenih tornadom pre nego što je jezgro uragana Milton stiglo, rekao je Erik Gil, portparol okruga, piše Vašington post.

„Radio sam ovde 21 godinu. Prošao sam kroz više uragana, tropskih oluja, uključujući Frančesku i Džin pre 20 godina, koje su značajno pogodile našu oblast i imale više smrtnih slučajeva“, rekao je Gil. „I ovo će nadmašiti te oluje.“

Uragan i tornada na Floridi Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Veći deo južne polovine države bio je pod upozorenjem na tornado barem jednom u sredu popodne, a u nekim slučajevima i više puta: Nacionalna meteorološka služba izdala je najmanje 98 upozorenja na tornado širom države između podneva i oko 18 časova, dok je 19 tornada zabeleženo, prema guverneru Ronu Desantisu (R).

Meteorolozi su upozorili mnogo pre Miltonovog dolaska da bi tornada mogla biti jedna od četiri glavne opasnosti oluje, zajedno sa razornim vetrovima, poplavnim kišama i naletima morskih talasa. Međutim, čak ni stručnjaci nisu predvideli ozbiljnost ove serije tornada — koja bi mogla postati jedna od najaktivnijih ikada zabeleženih u državi sklonoj tornadima.

„Obično se suočite sa samo nekoliko ovih opasnosti“, rekao je Džejmi Rom, direktor Nacionalnog centra za uragane, za CNN. „Dobiti sve četiri ovako, u kombinaciji, jeste zaista neobično.“

Dok su tornada uobičajena opasnost na rubovima tropskih oluja, neobično je da uragan izazove toliko razarajućih i dugotrajnih ciklona.

„Tipično, što je uragan jači kada stiže na kopno, veća je verovatnoća da će se tornada pojaviti iz spoljnih pojaseva“, rekla je Džana Houzer, atmosferska naučnica sa Univerziteta države Ohajo. „Ovo izgleda kao gornja granica onoga što bi se moglo očekivati u smislu upozorenja tokom uragana.“

„Situacija opasna po život“

Tornada su rušila drveće i oštetila ograde i terase širom okruga Martin i Sent Lusi, dok je kamion bio prevrnut na međudržavnom autoputu 95 u okrugu Martin, prema podacima Nacionalne meteorološke službe. Jedan tornado je prošao direktno iznad aerodroma u Vest Palm Biču, gde je anemometar zabeležio udar vetra od 150 kilometara na sat — što ukazuje na to da je tornado verovatno bio najmanje kategorije EF-2.

Više tornada je nateralo Meteorološku službu da izda upozorenje o „posebno opasnoj situaciji“, oznaka koja se koristi retko, kada su mogući dugotrajna, snažna i nasilna tornada.

Pročitajte još:

„Nalazite se u situaciji opasnoj po život“, navedeno je u upozorenju na tornado izdatom u 14:17 časova. „Leteći ostaci mogu biti smrtonosni za one koji nisu u zaklonu. Mobilne kuće će biti uništene. Značajna šteta na kućama, poslovnim objektima i vozilima je verovatna, a potpuna destrukcija je moguća.“

Tornada poharala Floridu Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Na zapadnoj obali Floride, gde su stanovnici očekivali dolazak oluje, tornado je oštetio šerifovu kancelariju u Matlači, prema Meteorološkoj službi.

Video snimci i izveštaji sa društvenih mreža prikazuju značajnu štetu nanetu kućama i poslovnim objektima u Fort Majersu.

Robert Hej pokazuje svoju kuću koja ostala bez krova usred tornada Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Robert Hejt, stanovnik Fort Majersa, rekao je za „AccuWeather“ da je gledao kroz rupu između dasaka koje su prekrivale prozore njegove kuće kada je video tornado. Nekoliko trenutaka kasnije, Hejt je čuo kako staklo puca i video kako tornado otkida krov sa njegove kuće.

„Osetio sam kako me nešto vuče“, rekao je Hejt za vremensku medijsku kompaniju. „Zgrabio sam svoje dete i ženu i sakrili smo se.“

Snimci sa društvenih mreža su prikazali srušene table sa natpisima sa prodavnica, kao i oboreno drveće i svetlosne stubove na putevima.

Kako uragani izazivaju tornada

Tornada su relativno uobičajena pretnja kada uragani prelaze sa vode na kopno. Dok uragan prolazi preko vode, kreće se po površini bez trenja. Vetrovi su ujednačeni po brzini i pravcu na svim visinama oluje, rekla je Džana Houzer.

Međutim, kada spoljašnji pojasevi oluje stignu na kopno, susrećući se sa drvećem i zgradama, rizik od tornada raste. Ove prepreke usporavaju vetrove bliže tlu, dok brži vetrovi iznad izazivaju vertikalnu rotaciju vazduha, poput vetrenjače. Brzo uzlazno strujanje vazduha u oblacima oluje može izazvati da se ta rotacija pomeri u stranu, stvarajući tornado. Jača uzlazna strujanja mogu učiniti da se tornada brže okreću, pojačavajući njihovu snagu i destruktivni potencijal.

Tornada se obično razvijaju u desnom prednjem kvadrantu oluje, gde se vetrovi kreću u istom pravcu kao i kretanje oluje. Ovo je takođe područje gde je nalet morskih talasa — poplava morske vode preko kopna — najgori.

Ovaj talas tornada možda je dobio dodatno „gorivo“ od jakih vetrova iznad Floride, koji nisu bili povezani sa uraganom Milton. Houzer je rekla da su vetrovi oko 5 do 6 kilometara iznad tla pomogli rotaciji oluja, što je omogućilo snažno uzlazno strujanje neophodno za generisanje tornada.

Kombinacija tih vetrova sa uzlaznim strujanjem unutar same oluje dovela je do snažne tornadske aktivnosti, rekla je Houzer.

Retka pojava, čak i na Floridi

Preliminarni izveštaji ukazuju na to da će ova serija tornada verovatno biti jedna od najjačih zabeleženih na Floridi.

Dva puta u savremenoj istoriji, 22 tornada su pogodila Floridu u jednom danu: 23. aprila 1997. i 24. juna 2012. tokom oluje Debi. Najsmrtonosnija serija tornada u modernoj istoriji Floride dogodila se u februaru 1998. godine, kada je devet noćnih tornada ubilo 42 osobe.

Ova godina će verovatno biti upamćena kao istorijska za tornada izazvana uraganima u Sjedinjenim Državama. Drugi uragani ove godine, uključujući Helen prošlog meseca i Beril u julu, takođe su proizveli mnogo tornada. Uragani Debi i Fransin, sa sličnim poreklom, takođe su doneli veliki broj tornada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare