Hašem Safijedin Foto: Profimedia
Hašem Safijedin Foto: Profimedia

Izraelski napadi u Bejrutu kasno uveče u četvrtak i u petak rano ujutru po lokalnom vremenu bili su usmereni na Hašema Safijedina za kojeg se veruje je najverovatniji naslednik nedavno ubijenog vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Tokom noći i rano jutros izraelska vojska (IDF) pokrenula je seriju intenzivnih napada na predgrađe Bejruta. Izvor blizak Hezbolahu rekao je za agenciju AFP da je  Izrael izveo 11 uzastopnih napada na Bejruta.

Na snimcima koje su objavili mediji iz Izraela vidi se uništene zgrade i ogroman oblak vatre i dima iznad grada, dok američki Njujork tajms tvrdi da je IDF gađao podzemni bunker u kojem se navodnom održavao sastanak najviših zvaničnika Hezbolaha, uključujući i Hašema Safijedina za kojeg tvrde da je bio meta ovih napada.

Za sada, nije jasno da li je Safijedin preživeo napad. Ni IDF ni Hezbolah se još nisu oglašavali o tome.

Ko je Hašem Safijedin, mogući novi vođa Hezbolaha?

Hašem Safijedin je rođak Hasana Nasralaha i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mestu napada gde je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha.

Rođen je 1964. u Deir Kanoun en-Nahru, selu blizu Tira u južnom Libanu. Studirao je teologiju zajedno sa Hasanom Nasralahom u Nadžafu, u Iraku, i Komu u Iranu. To su dva glavna centra šiitskog verskog obrazovanja.

Pripreman je da nasledi Nasralaha od 1994. godine, kada je pozvan iz Koma u Bejrut da predvodi izvršno veće i nadgleda političke operacije grupe. Prema nekim izveštajima Nasralah je 2008. predložio Safiedina za naslednika, nakon što je saznao za plan Izraela da ga ubije.

Safijedin je do sada bio na čelu izvršnog veća grupe. Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu, a njegov sin Reda je oženjen ćerkom pokojnog Kasema Sulejmanija, iranskog generala ubijenog u napadu američkog drona 2020. godine.

Pročitajte još:

Safijedin se tokom tri decenije, bavio se mnogim osetljivim dnevnim poslovima unutar grupe, od upravljanja institucijama do nadgledanja finansija i investicija u zemlji i inostranstvu. Kao i Nasralah, Safiedin je poznat po svom javnom i političkom prisustvu, kao i svojim vatrenim i elokventnim govorima. U svojim obraćanjima, on je stalno isticao svoju posvećenost da se suprotstavi i odgovori na „izraelsku agresiju“.

„Ako je naša dužnost, kao što je danas, da budemo na jugu Libana i borimo se protiv ovog neprijatelja i nudimo svoje mučenike, spremni smo da žrtvujemo sve, uvereni da će nam Alah dati pobedu kao i 2006. godine“, rekao je u govoru 13. jula.

Američka vlada proglasila ga je teroristom 2017. godine. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju ima u toj zemlji. On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

Nasralah ubijen u izraleskom napadu na Bejru

Podsećamo, Hasan Nasralah, čovek koji je bio na čelu Hezbolaha pune 32 godine, ubijen je pre nekoliko dana u izraleskom napadu na predgrađe Bejruta.

Hasan Nasralah Foto: REUTERS/Aziz Taher/File Photo

Prema navodima izraleske vojske, Nasralah je ubijen u ciljanom vazdušnom napadu na centralni štab Hezbolaha koji se nalazio pod zemljom ispod stambenih zgrada u libanskoj prestonici. U saopštenju IDF navodi se da je udar na centralni štab Hezbolaha izveden nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i da je pokrenut dok je „viši komandni lanac“ libanske militantne grupe delovao iz predgrađa Dahije u južnom Bejrutu.

Opširnije o današnjim dešavanjima na Bliskom istoku pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare