Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ubrzo nakon početka Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra, počeo je da kruži snimak vođe terorističke grupe Ismaila Hanije u svojoj elegantnoj kancelariji u glavnom gradu Katara, Dohi. Hanije prati krvavi napad na Al Džaziru i zajedno sa drugim zvaničnicima Hamasa „klanja se u znak zahvalnosti“ za ubistvo preko 1.400 Izraelaca, uključujući najmanje 1.000 civila.

Mnogi Palestinci godinama kritikuju Hanija jer vodi udoban život daleko od Gaze u zalivskoj monarhiji bogatoj naftom, koja nudi utočište vođama terorističke grupe i međunarodno priznatu platformu za širenje svoje propagande kroz Al Džaziru, piše Tajms of Izrael.

Brzi uspon koji je praćen naglim bogaćenjem

Pre pobede Hamasa protiv Fataha na palestinskim izborima 2006. godine, Hanije nije bio istaknuti član rukovodstva terorističke grupe. Posle izborne pobede, njegova zvezda je počela da raste. Postavljen je za premijera palestinskih vlasti u Pojasu Gaze, a njegovo bogatstvo je brzo raslo zahvaljujući kontroli koju su on i drugi ministri u vladi Hamasa vršili nad ekonomijom Gaze i porezima koje su prikupljali na robu uvezenu iz Egipta, prenosi Index.hr.

Visoki zvaničnici Hamasa, uključujući Hanija, nametnuli su porez od 20 odsto na svu trgovinu koja prolazi kroz tunele, navodi se u izveštaju iz 2014. na Inetu, izraelskom medijskom sajtu.

Visoki palestinski zvaničnik tvrdi da je krijumčarenje kroz tunele pretvorilo 1.700 zvaničnika Hamasa u milionere, navodi se u izveštaju saudijskog nedeljnika Al-Majala.

Četiri miliona dolara za zemljište na obali Gaze

Hanije je 2010. godine potrošio četiri miliona dolara na zemljište u pojasu Gaze u blizini izbegličkog kampa Šati, gde je odrastao, i registrovao ga na ime svog zeta, navodi egipatski časopis Rouz al Jusuf. Od tada je Hanije kupio nekoliko stanova, vila i zgrada u Gazi, registrovanih na imena njegovih 13 dece.

Njegovo bogato imanje je u oštroj suprotnosti sa endemskim siromaštvom Gaze, gde je oko polovina stanovništva nezaposleno, a BDP po glavi stanovnika iznosio je oko 5.600 dolara godišnje 2021., što Gazu čini jednim od najsiromašnijih mesta na svetu.

Neki eksperti za ekonomski zaostatak krive izraelsko-egipatsku blokadu, koja je na snazi od 2007. godine i koja je uvela ograničenja na ulazak ili izlazak robe iz Gaze. Izrael kaže da su ograničenja neophodna iz bezbednosnih razloga kako bi se sprečilo da Hamas naoruža i izgradi tunele u Izraelu. Takođe se veruje da je korupcija široko rasprostranjena.

Ekonomija Gaze u velikoj meri zavisi od strane pomoći, a Katar je na vrhu liste donatora – procenjuje se da je zalivska monarhija doprinela više od 1,5 milijardi dolara u protekloj deceniji, iako je novac isplaćen državnim službenicima i siromašnim porodicama, a nije usmeren ka ekonomskom razvoju.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jaz između lidera Hamasa i ulica Gaze

Jaz između lidera Hamasa i ulica Gaze proteže se dalje od njihovih bankovnih računa, a vođe terorističke grupe i njihove porodice mogu po volji napustiti opkoljenu enklavu, što je korist koju uživa malo stanovnika Gaze.

Dana 30. decembra 2022. saudijski novinski sajt Elaph citirao je „dobro obavešten palestinski izvor“ koji je rekao da je Hanijehov sin Maaz, poznat u Gazi kao Abu Al-Ikarat ili „otac nekretnina“, dobio turski pasoš, koji omogućio mu lak izlaz iz Gaze i putovanje u inostranstvo i investiranje u nekretnine u Turskoj.

U članku se dalje tvrdi da Maaz i drugi sinovi porodice Hanije piju alkohol u inostranstvu i provode vreme u luksuznim noćnim klubovima sa ženama koje nisu njihove žene. Elaf je takođe izvestio da Hanijeva deca poseduju generatore i prodaju struju, retku robu u oblasti gde struje stalno nedostaje, dok je sama dobijaju besplatno.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Hanijehov sin i njegova porodica prebačeni su preko granice

U julu 2022. godine, dokument objavljen na palestinskim društvenim medijima pokazuje zvaničnu listu putnika kojima je odobreno da napuste Gazu preko prelaza Rafa. Među imenima je bio i Hanijehov sin Hazem, zajedno sa suprugom i dvoje dece, koji je napustio Gazu da bi se pridružio ostalim članovima porodice u Turskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo otkriće je izazvalo kampanju na društvenim mrežama protiv rukovodstva Hamasa pod sloganom „Naše ruke su čiste“ – što je retkost u Gazi, gde se političko neslaganje generalno ne toleriše.

Prema Bliskoistočnom institutu za istraživanje medija (MEMRI), naziv je bio aluzija na Hanijehov govor 2009. godine, na 22. godišnjicu osnivanja Hamasa, u kojem je rekao: „Naše ruke su čiste. Mi ne krademo novac, držite nekretnine ili pravite vile…“

Gaza Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair/ashraf amra / AFP / Profimedia/Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Raskošna večera sa važnim gostima

Hamas je ove godine u glavnom gradu Katara Dohi održao svečani iftar (večernji obrok na kraju dnevnog ramazanskog posta) za oko 30 diplomata arapskih i islamskih zemalja i nekoliko „prijateljskih nearapskih zemalja“, kao i katarske ministre i parlamentarci.

Događaj, objavljen na Hamasovim onlajn platformama, održan je u Diplomatskom klubu u Dohi, odražavajući visok status koji Hamas uživa u Kataru.

Među učesnicima su bili ambasadori Irana, Turske, talibanskog režima u Avganistanu i Rusiji, kao i „savetnik za bezbednost jedne velike evropske zemlje“, navodi dnevnik Al Arabi al-Džadid.

BONUS VIDEO: Snimak sa mesta održavanja muzičkog festivala na koji je upao Hamas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare