Tomas Metju Krus, atentator na Donalda Trampa
Tomas Metju Kruks Foto: CBS

Tomas Metju Kruks (20) pokušao je atentat na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je držao govor na mitingu u sklopu predsedničke kampanje za ovogodšnje izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Na društvenim mrežama pojavio se, navodno, snimak u kojem atentator govori da mrzi Trampa i republikance.

Nakon pokušaja atentata, napadač je ubijen, a stradala je i jedna osoba iz publike.

PROČITAJTE JOŠ:

Kruks je pucao na Donalda Trampa s dva hica, od kojih je jedan okrznuo po uvetu bivšeg američkog predsednika na mitingu na otvorenom u Batleru, nadomak Pitsburga.

Prema nepotvrđenim informacijama, na mestu pucnjave pronađena je puška AR-15.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Informacije koje poseduju nadleženi u SAD kažu da je atentator poznat po ekstremnim stavovima, te da je više učestvovao u nesilnim incidentima, kao i da je pripadao radikalnim grupama koje promovišu drastične akcije protiv „neprijatelja“.

Na društvenim mrežama kruži snimak koji je navodno nastao uoči atentata. Portal Nova.rs nije mogao da potvrdi verodostojnost snimka, na kojem se čuje kako atentator govori kako mrzi Trampa i republikance.

Foto: Hu Yousong / Xinhua News / Profimedia

Tomas Metju Kruks registrovan je u Republikanskoj partiji.

Američki mediji došli su u kontakt s ocem atentatora, koji je rekao da ne zna šta se dešava i da će pričati s organima reda, pre nego što iznese bilo kakve informacije u javnost.

View this post on Instagram

A post shared by Dan Carr (@danqcarr)

Kruks se s puškom nalazio na krovu zgrade van sigurnosnog perimetra mitinga, a nakon pucnjave ubijen je od strane agenata tajne službe.

On nije imao nikakvu identifikaciju kod sebe, tako da su agenti morali da „provere njegov DNK i dobiju biometrijsku potvrdu,“ rekao je Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za kancelariju FBI-ja u Pitsburgu, na konferenciji za novinare u subotu uveče pre nego što je Kruks identifikovan.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Jedan učesnik mitinga je ubijen, a dva su kritično povređena.

Sve vesti o pokušaju atentata na Trampa čitajte ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare