Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sazvao je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost zbog operacije koju su azerbejdžanske oružane snage danas pokrenule u Nagorno-Karabahu, a jermensko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je akcije Azerbejdžana agresijom.

Ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan izjavio je da ima više civilnih žrtava u današnjim napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštile su da azerbejdžanske trupe pokušavaju da napreduju duboko na teritoriji planinskih enklava koje su pod kontrolom Jermena, ali da su naišle na „odlučan“ otpor.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je prethodno da je od posledica eksplozija mina koje je postavila jermenska vojska u Karabahu poginulo šest državljana Azerbejdžana – četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova i dva civila, preneo je Interfaks.

Azerbejdžan je ocenio da je reč o terorističkom napadu.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana najavilo antiterorističke mere protiv jermenske vojske u Karabahu u cilju, kako je navelo, „obnove ustavnog poretka i suzbijanja provokacija“.

nagorno karabah
Foto: EPA-EFE/ARMENIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT MANDATORY CREDIT

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je navelo da prisustvo jermenske vojske u regionu predstavlja kršenje trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, navodi Interfaks.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je za sada situacija na granici Jermenije i Azerbejdžana relativno mirna.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar