Robert Fico Foto: Radovan Stoklasa/TASR via AP

Bivši šef slovačke policije Štefan Hamran ispričao je za "Dnevnik N" šta ga je iznenadilo u postupanju obezbeđenja tokom atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

Hamran kaže, komentarišući snimak na kome se vidi da obezbeđenje ubacuje Fica u automobil i da on ostaje na mestu pucnjave neko vreme, da je nastao haos, navodeći da „to očigledno“ i da je to „neuspeh“.

„Trebalo je odmah da smeste premijera u auto i da se odvezu sa njim. U tom trenutku ne znate da li ima još napadača. Morate što pre odvesti zaštićenu osobu na sigurno“, ističe on za slovački „Dnevnik N“.

Slovačka bolnica u kojoj se nalazi premijer Robert Fico Foto:Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

„Ako se ne varam, i sam gospodin Fico je pre nekoliko nedelja govorio o pretnjama da bi neko mogao da puca u političare. Pitam kako su te pretnje analizirane, ko ih je ocenio“, dodaje.

Hamran je prošle godine napustio policiju nakon što je nastala koalicija Smera, Hlasa i SNS. Trenutno se kandiduje za demokrate na evropskim izborima. Dugo je sarađivao sa Kancelarijom za zaštitu ustavnih funkcionera i diplomatskim misijama, koja obezbeđuje i zaštitu predsednika Vlade, kao komandir Interventne jedinice za posebne namene Predsedništva policije. Bio je komandant takozvane komande Ris od 2011. do 2021. godine.

Slovačka bolnica u kojoj se nalazi premijer Robert Fico Foto:Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Juraj Cintula je juče tri puta upucao slovačkog premijera Roberta Fica. On je helikopterom transportovan u bolnicu, gde je operisan pet sati.

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak kaže da je stanje premijera i dalje veoma teško, ali da su lekari uspeli da ga stabilizuju tokom noći.

Mirijam Lapunikova, direktorka bolnice u kojoj se Fico nalazi, rekla je da rekla je da je slovački premijer zadobio višestruke povrede i da je pet sati bio u operacionoj sali. Operaciju su vodila dva tima lekara, dodala je.

Juraj Cintula (71) uhapšen je odmah nakon pucnjave na slovačkog premijera koja se dogodila juče popodne u gradu Handlova. Kako navode slovački mediji, reč je o pesniku koji je u prošlosti objavio nekoliko knjiga poezije. Imao je dozvolu za oružje, a veruje se da oružje poseduje od 2016. godine kada je radio kao obezbeđenje jedne robne kuće. Iste godine je povređen kada ga je napao jedan od kupaca, nakon čega je pokrenuo peticiju protiv nasilja. Takođe, iste godine pokušao je da osnuje politički pokret.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare