Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reakcija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kada ga je predsednik Amerike Džozef Bajden na NATO samitu u Vašingtonu predstavio kao "predsednika Putina" postala je viralna.

„A sada želim da predstavim predsednika Ukrajine, koji ima hrabrosti koliko i odlučnosti, dame i gospodo, predsednik Putinu“, rekao je Bajden pred punom salom novinara na konferenciji o podršci NATO-a Ukrajini.

„Predsednik Putin?“, brzo je rekao američki predsednik ispravljajući se.

„Izvinite predsedniče Zelenski. Tako sam fokusiran na to da pobedimo Putina“, rekao je on.

Video snimak ovog razgovora objavljen na je na mreži „Iks“, nekadašnjem Tviteru, a do sada je pregledan više od 17 miliona puta.

Ovaj lapsus dolazi u teškom trenutku za američkog predsednika. Bajden (81) se suočava sa sve glasnijim pozivima da okonča svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. nakon njegovog lošeg učinka u debati na CNN-u protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa 27. juna. Predsednička debata pokrenula je pitanja o Bajdenovom zdravlju i njegovoj sposobnosti da pobedi na izborima.

Foto:Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

On je sada napravio grešku kada su se lideri i diplomate NATO-a okupili da proslave dogovor o pomoći Ukrajini, bilateralni sporazum koji ujedinjuje zemlje u njihovoj podršci Ukrajini.

Gaf je izazvao snažne reakcije ljudi u prostoriji, a neki su čak i doviknuli „Zelenski!“, kako bi ispravili predsednika SAD.

Zelenski je u prvom mahu takođe vidno odreagovao, ali je delovao staloženo kada je počeo svoj govor.

Kada je uzeo mikrofon, rekao je: „Ja sam bolji“, misleći na Putina, a Bajden je odgovorio: „Ti si pakleno mnogo bolji“.

U drugoj situaciji, otprilike 90 minuta kasnije, Bajdena su pitali da li je potpredsednica Kamala Haris kvalifikovana da preuzme njegov posao ako je potrebno.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Vidite, ne bih izabrao potpredsednicu Trampa za potpredsednika da nije kvalifikovana da bude predsednica. Zato počnite odatle“, odgovorio je on.

Više desetina demokrata u Predstavničkom domu i Senatu do sada je pozvalo Bajdena da odustane od predsedničke trke. Četiri demokratska izvora rekla su za ABC News da očekuju da će još desetine zatražiti od Bajdena da okonča svoju kandidaturu za reizbor u narednih 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare