Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos/Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Na liniji fronta, mali grad Avdijevka postao je epicentar rata u Ukrajini. Još uvek u ukrajinskim rukama, sa tri strane je ograđen ruskim trupama i topovima, a zbog ruskog razaranja, grad je neprepoznatljiv. Od nekada najviših zgrada u gradu ostale su ruševine. Krst na vrhu gradske crkve uništila je eksplozija. U središtu tih ruševina, sukobljavaju se ruske i ukrajinske trupe, a broj mrtvih svakodnevno raste.

Ukrajinski snajperista „Bes“ nazvao je ove napade „krvoprolićem“. Njegovo ime na ukrajinskom znači „demon“, a scena koju opisuje je paklena. Mrtvi vojnici „samo leže smrznuti“, rekao je oficir Grupe specijalnih snaga Omega iz kuće smeštene nekoliko kilometara iza linije fronta u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, piše CNN.

„Niko ih ne evakuiše, niko ih ne odnosi“ rekao je on.

„Teren“, komandant ukrajinske izviđačke jedinice u gradu, rekao je da, čak iako ubiju između 40 i 70 vojnika u jednom danu, sledećeg dana dolazi nova grupa vojnika koja nastavlja da napada. Za 18 meseci borbe oko grada, njegovi piloti ubili su najmanje 1.500 ruskih vojnika.

U iznenadnom putovanju u Avdijevku krajem decembra prošle godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je bitku za grad kao ključnu, dodajući da bi ta bitka na mnogo načina mogla da odredi tok rata.

Oružje

Jednog januarskog jutra kada je živa u termometru pala na minus 22 stepena, CNN je gledao kako drugi tim specijalnih snaga Omega juri na svoje pozicije oko Avdijevke.

Žureći da postavi svoj raketni bacač iz sovjetske ere, pričvršćen na zadnji deo američkog pikapa, jedan od muškaraca je pritisnuo prekidač da bi lansirao raketu, ali neuspešno. Oslanjajući se na opremu koju imaju, vojska zna da svaka izgubljena šansa može da ih košta života.

Nekoliko dana kasnije, kamion za snabdevanje doneo je preko potrebne granate. Prošlog leta, na Ruse je bilo ispaljeno duplo više stranih metaka, od kojih je mnogo američke proizvodnje, a na artiljerijskoj poziciji 90 minuta severno od Avdijevke, oko grada Bahmuta, koji je CNN posetio, odeljak za municiju haubica Paladin, koju je isporučio SAD, bio je potpuno prazan. Posada uopšte nije imala granate za ispaljivanje.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Isporuka je stigla kasnije u toku dana. Dobili su četiri granate i ništa što bi Rusima nanelo veliku štetu, jer su u pitanju bile samo dimne granate.

Američka podrška Ukrajini, uključujući preko potrebne granate, više se ne čini tako sigurnom. Budući paketi pomoći su i dalje zaglavljeni u prepirkama na Kapitol Hilu, a dodatnu neizvesnost budi potencijalna pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi jasno je rekao ovog meseca: „Pomoć koju smo pružili sada je zaustavljena. Ruski napadi su u porastu“.

Jedno od najjačih oružja tokom prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive, borbeno vozilo Bredli, koje su SAD poklonile Ukrajini i koje je dizajnirano da podrži pešadiju, pomaže u ratu.

„Bez Bredlija sumnjam da bismo bili ovde i razgovarali s vama. Vozilo je teško, ne plaši se ničega“, rekao je za CNN komandant posade „Barbi“ iza linije fronta u Avdijevki. Međutim, tenkovi Bredli američke proizvodnje su u ograničenoj ponudi.

SAD su obećale oko 200 Bredlija, a desetine je oštećeno i uništeno u borbi. Neki od njih će verovatno biti popravljeni i vraćeni na front. Ukrajinske trupe takođe su kritikovale sposobnost tih tenkova da izdrže oštru ukrajinsku zimu.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

„Teren“, komandant izviđačke jedinice, otvoreno je rekao da Ukrajina nema dovoljno naoružanja i opreme da pobedi Rusiju.

„Na početku rata njihova prednost u dronovima bila je 10 puta veća od naše. Trenutno mislim da smo dostojan protivnik po pitanju dronova. Danonoćno smo na straži“, rekao je on.

Vojska

„Zadržavanje Avdijevke je sada pitanje brojeva. U litarsku flašu ne može da stane litar i po“, rekao je „Bes“, snajperista specijalnih snaga.

Ukrajinsko rukovodstvo teži da dobije još pola miliona vojnika kako bi ojačali svoje redove.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP

Život u ukrajinskim gradovima daleko od fronta izgleda relativno netaknuto borbama, barem na prvi pogled. Iako su posteri za regrutaciju i vojni kontrolni punktovi redovan prizor u gradovima, malo je vidljivih promena u svakodnevnom životu. Supermarketi i kafići su puni.

Ali regrutacija je osetljiva tema.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik ima moć da sprovede dalju mobilizaciju, koja je trenutno ograničena na starije od 27 godina, ali je odlučio da traži odobrenje parlamenta za to. Zelenski je takođe postavio pitanje kako platiti mobilizaciju, jer poreski obveznici moraju da plate platu svakog vojnika u uniformi, rekao je on.

Na liniji fronta, moral među trupama sa kojima je CNN razgovarao bio je visok.

Pročitajte još...

Vidno umorni vojnici priznali su da bi pojačanje u ljudstvu obezbedilo i njihove rotacije van linije fronta.

Međutim, za sada je to samo nada, jer u Avdijevki borba traje.

„Činimo sve što je moguće i nemoguće da kako bi uspeli da zadržimo liniju. Ne znam šta će se dalje desiti, ali Avdijevka se drži. Mi smo na svojoj zemlji. Nemamo šta da izgubimo“, rekao je za CNN oficir specijalnih snaga Omega „Sajer“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare