Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Svetlana Shevchenko / Sputnik / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je proveo više od dve decenije na vlasti gušeći pobune, zatvarajući novinare i opozicione lidere i vodeći nemilosrdni rat protiv Ukrajine. Tokom sve mračnijih godina njegove vladavine, neki od njegovih najlojalnijih pomagača bili su ruski oligarsi — pre svega njegovi prijatelji iz detinjstva Boris i Arkadij Rotenberg. "Dosije Rotenberg", istraživačka serija OCCRP-a zasnovana na analizi preko 50.000 mejlova i dokumenata iz ruske menadžerske firme koja je radila za braću Rotenberg, pruža jedinstven uvid u ovu celokupnu mračnu priču u koju je umešana čak i Putinova porodica.

Novinari iz 17 medijskih kuća proveli su mesece analizirajući i izveštavajući o arhivi, koju su IStories i OCCRP dobili od izvora koji se ne može identifikovati zbog bezbednosti. Tako su otkrivene složene strategije koje su Rotenbergovi koristili da očuvaju svoje bogatstvo i izbegnu zapadne sankcije.

Jedna od priča iz ovog serijala jeste ona o Putinovoj ćerki, odnosno kako je oligarh finansirao kupovinu kuće u Austriji koju koristi Putinova ćerka – Marija Voroncova.

Novi dokumenti sugerišu da je kuća u ekskluzivnom austrijskom skijalištu kupljena kreditom koji je finansirao Arkadij Rotenberg, milijarder pod sankcijama i prijatelj iz detinjstva ruskog predsednika.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Smeštena iza drvene kapije i visoke žive ograde, dvospratna kuća u mirnoj ulici lako se uklapa u vrhunski austrijski skijaški grad Kicbil. Međutim, lokalno stanovništvo kaže da je ova tipična kuća u tirolskom stilu ugostila neke istaknute posetioce: najstariju ćerku ruskog predsednika Vladimira Putina, njenog bivšeg partnera, a možda čak i samog Putina.

Reporteri OCCRP-ovih partnera, Pejper Trajl Medija (Paper Trail Media) i Der Standard, posetili su Kicbil prošlog meseca i razgovarali sa više stalnih stanovnika. Nekoliko njih je reklo da je čulo da porodica posećuje kuću. Dvojica su rekli da su lično Putina videli oko kuće.

„Oni su verovatno bili najbolje komšije koje možete poželeti. Bili su tihi“, rekla je osoba koja dobro poznaje Kicbil.

Ove tvrdnje je bilo nemoguće proveriti. Međutim, procurela arhiva do koje su došli IStories i OCCRP sugeriše da je kuću kupila ofšor kompanija koristeći dobro prikriveni zajam od Arkadija Rotenberga, Putinovog prijatelja iz detinjstva koji je bio sankcionisan od strane SAD i EU 2014. nakon ruske aneksije Krima.

„Dobro je poznato da oligarsi bliski Kremlju, kao što su Putinovi prijatelji iz detinjstva Rotenbergovi –– koji su se obogatili na državnim ugovorima –– vraćaju uslugu sponzorisanjem luksuznog života za porodicu Putin“, rekao je Florijan Horcicka, autor i stručnjak za prljavi novac u Austriji.

Marija Voroncova
Marija Voroncova Foto:TV channel / WillWest News / Profimedia

Na papiru, imovina je u vlasništvu kiparske kompanije pod nazivom Vaiblu Investments Limited, koja ju je kupila za 10,8 miliona evra u januaru 2013. Ko je vlasnik Vaiblua je misterija: nijedan stvarni vlasnik nije naveden.

Kada su ih novinari kontaktirali, austrijske vlasti su rekle da su ispitale vlasništvo nad kućom, ali nisu mogle da unaprede svoju istragu 2022. godine.

„Sumnja da je ova imovina u posedu kažnjenog lica do danas nije mogla biti potkrepljena. Ukoliko se pronađu novi dokazi, podnećemo izveštaj nadležnim organima“, rekao je Harald Soroš, portparol resora Ministarstva unutrašnjih poslova. Arkadij Rotenberg nije odgovarao na pitanja.

Novinari su dobili dokumente iz Holandije i sa Kipra koji sugerišu da su stanovnici Kicbila u pravu kada veruju da je kuća bila u vlasništvu Putinove starije ćerke Marije Voroncove i Jorita Fasena, Holanđanina za kojeg se naširoko navodi da je njen bivši partner.

Boris Rotenberg Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Skriveni zajam

Papirologija sadržana u arhivi koja je procurila pokazuje oprezne metode za skrivanje kupovine. U mejlovima se vidi plan za usmeravanje novca preko zajma letonske banke u vlasništvu Arkadija Rotenberga i njegovog brata preko Arkadijeve kiparske kompanije Olpon Investments Limited.

Nacrt sporazuma iz 2016. godine, koji se nalazi među dokumentima koji su procurili, pokazuje da je Olpon u januaru 2013. pristao da stavi 11,5 miliona evra pod upravljanje Rotenbergovoj SMP banci. U sporazumu se navodi da je SMP investirao sredstva dajući ih kao zajam novoformiranom Vaiblu. Istog meseca, Vaiblu je kupio kuću u Kicbilu koristeći zajam, prema finansijskim izveštajima za 2013. godinu.

„Gotovo je očigledno da tok novca treba prikriti. Zašto bi inače bila izabrana ova konstrukcija?“, rekao je Stefan Blanke iz londonskog istraživačkog centra, Rojal Junajted Servises Institut (RUSI).

Sredinom 2014. Rotenberg je prodao SMP svom menadžerskom timu i preimenovan je u Meridian Trejd Banka. Zatim je, prema dokumentu iz 2016. godine, Meridian Trejd Banka prenela upravljanje kreditom na Kresko Sekjuritis (Cresco Securities) sa sedištem u Estoniji. Veiblu nije otplatio glavnicu zajma.

Vlasnik Kreska, estonski biznismen po imenu Olev Šulc, potvrdio je da je njegova kompanija preuzela upravljanje investicijom, ali je prekinula aranžman 2021. godine. Šulc je rekao da zna da Rotenberg stoji iza Olpona, ali je negirao da radi sa bilo kojim sankcionisanim pojedincima ili kompanijama. Trenutni status kredita je nepoznat.

Šulc je rekao da zna identitet pravih vlasnika koji stoje iza Vaiblua, ali je odbio da otkrije njihova imena. Nije bilo odgovora na pitanja poslata na adrese za Vaiblue i Olpon. Austrijski advokat koji zastupa Vaiblue odbio je da komentariše.

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Prekogranični papirni trag

Iako je kupovina u Kicbilu možda namerno zamršena, drugi ugovor o imovini 760 kilometara severozapadno stvorio je papirni trag koji vodi do Fasena, navodno bivšeg romantičnog partnera Putinove ćerke Voroncove.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekoliko meseci nakon što je Vaiblue Investments kupio austrijsku kuću u januaru 2013. godine, druga kiparska kompanija Gietrin Investments Limited osnovala je holandsku kompaniju pod nazivom Molenkade Ontvikkeling B.V. i kupila zemljište izvan Amsterdama.

Kao i Vaiblue, Gietrinovi pravi vlasnici su misterija.

Kompanije imaju nekoliko zajedničkih stvari. Gietrin i Vaiblue koriste letonsku SMP banku, koristili su istog poreskog računovođu, prema finansijskim izveštajima podnetim na Kipru.

Finansijski dokumenti za Vaiblue, dobijeni sa Kipra, pokazuju da je Gietrin pozajmio Vaiblue 750.000 evra i nazvan je „povezanom kompanijom“. U pravnom smislu, odnosi povezanih strana znače da jedna kompanija ima kontrolu, zajedničku kontrolu ili značajan uticaj na drugu – na primer da ima iste ili preklapajuće akcionare ili da je jedno preduzeće podružnica drugog.

Iako se kiparski papirni trag tu završava, holandski zapisi otkrivaju da je suprug Fasenovog rođaka bio direktor Gietrinove holandske podružnice, Molenkade, sve dok ga Fasen nije zamenio 2019. i prodao zemljište — Gietrinovo jedino vlasništvo — sebi u septembru, nakon što je veza sa Voroncovom je prekinuta. Raspustio je Molenkade kasnije tog meseca.

U maju 2023. godine, holandsko javno tužilaštvo je zaplenilo zemljište. Razlog zaplene je nepoznat. Ni Fasen ni Voroncova nisu odgovorili na pitanja poslata putem mejla.

Ipak, reči stanovnika Kicbila pružaju dodatne dokaze. Dvojica meštana kažu da su na imanju videli automobile holandskih registarskih oznaka, a četvorica se sećaju da je Holanđanin boravio tamo.

Jedna bivša komšinica rekla je novinarima da je žena po imenu Marija redovno bila u kući.

„Njen muž, Holanđanin, često je bio tamo“, dodao je komšija.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar