Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Ismail Zanoun / AFP / Profimedia/Apaimages / Sipa Press / Profimedia/EPA-EFE/HAITHAM IMAD/Khader Al Zanoun / AFP / Profimedia/ Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Nakon velike ofanzive, izraelske snage povukle su se iz ogromnog bolničkog kompleksa Al Šifa u Gazi. Prema navodima palestinskih lekara i zvaničnika, u ovoj, najvećoj bolnici u Pojasu Gaze, ostala je samo smrt. Otkrivene su masovne grobnice, a izraelska vojska negira da je bilo civilnih žrtava.

Tokom proteklih osam meseci rata, bolnice su bile izložene višestrukim napadima. Dok Izrael tvrdi da ih Hamas koristi kao baze, pipadnici militantne grupe to negiraju. Ipak, napadi koji su se dogodili u Al Šifi, nekada najvećoj i najbolje opremljenoj medicinskoj ustanovi u Pojasu Gaze, bili su najteži i najdramatičniji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Iznenadni napad, koji je trajao dve nedelje, pokrenut je nakon što je Izrael rekao da se Hamas pregrupisao na tom mestu. Portparol Izraela, Avi Hajman, izjavio je da je vojska Izraela postavila „zlatni standard urbanog ratovanja“, rekavši da su uklonili preko 200 i uhapsili oko 900 terorista bez jedne civilne žrtve.

Ipak, zbog pronalaska tela u fazi raspadanja koja su virila ispod ruševina u dvorištu Al Šife, izraelska tvrdnja da nije bilo civilnih žrtava dovedena je u pitanje. Poslednjih nedelja na tom mestu su otkrivene četiri masovne grobnice, a palestinski spasilački timovi izjavili su da je pronađeno nekoliko stotina tela.

„Izvukli smo tela tih jadnih ljudi, od kojih su mnoga raspadnuta i potpuno neprepoznatljiva“, izjavio je radnik palestinske civilne odbrane Rami Dababeš dok je stajao pored belih plastičnih kesa za telo u Al Šifi.

Civilnoj odbrani nedostaje forenzička oprema i stručnost, ali njeni timovi koriste fotografije i video zapise da dokumentuju posmrtne ostatke. Direktor, dr Mohamed Mugir, rekao je da ima sumnjivih nalaza, opisujući kako su na telima nekih ljudi uočeni znaci pogubljenja na terenu, tragovi vezivanja, rane od vatrenog oružja na glavi i tragovi mučenja na udovima.

Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Savet bezbednosti UN izrazio je duboku zabrinutost zbog otkrivanja masovnih grobnica u bolnici Al Šifa i Naser u južnoj Gazi. Ujedinjene nacije su zajedno sa SAD i Evropskom unijom pozvale na nezavisnu istragu o mogućim ratnim zločinima. Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su da su tokom svojih racija na bolnice u Gazi njihovi vojnici ekshumirali tela koja su Palestinci ranije zakopali u okviru potrage za ostacima oko 250 talaca zarobljenih tokom smrtonosnih napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Neki od leševa koji su nedavno pronađeni u Al Šifi bila su tela pacijenata koji su umrli tokom izraelskog napada. Bolničar koji je učestvovao u pretresu rekao je da su neki još uvek imali pričvršćene katetere za intravensku terapiju.

Novinari BBC-a su 15. aprila sreli dvojicu muškaraca čije su majke poslednji put viđene na lečenju u bolnici. I njihova tela su upravo izvučena iz masovne grobnice.

Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Khader Al Zanoun / AFP / Profimedia

„Dotrčao sam ovamo kada su mi rekli za grob“, rekao je Mohamed al-Khatib, koji je danima tražio svoju majku Kavlu.

Valid Fteima je rekao da je njegova majka, Lina Abu Leila, bila na lečenju od pothranjenosti i teške dehidracije kada je umrla. Njeno telo je bilo raspadnuto, a on je mogao da je identifikuje samo po povredama koje je zadobila od izraelskog bombardovanja prošle godine.

„Njoj su amputirani prsti na svakoj nozi“, objasnio je on.

Izraelska vojska je 18. marta naredila hiljadama civila koji su se sklonili u bolnicu, kao i onima koji žive u blizini da napuste to područje i krenu na jug. Međutim, rečeno je da bi bolnica mogla da nastavi sa radom, a nakon dve nedelje, u bolnici je navodno ostalo oko 140 pacijenata i medicinara.

Nekoliko preživelih pacijenata koji su ranjeni u prethodnim izraelskim napadima rekli su da su dobili samo male količine hrane, poput konzervirane tunjevine, kao i da postoji velika nestašica vode za piće i lekova.

„Bombardovanje je trajalo 24 sata dnevno. Ja sam lično bolestan i ne mogu da se krećem. Spavao sam na podu“, rekao je Mohamed al-Nadim koji je napola paralizovan, piše BBC.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dok je Hamas negirao da koristi Al Šifu kao bazu, njegovi zvaničnici nisu negirali prisustvo nekih članova unutar kompleksa, ukazujući da su oni možda bili među raseljenim ljudima koji su se tamo sklonili. Među privedenima koji su identifikovani je i Faik al-Mabhuh, koji je opisan kao šef operacija u službi unutrašnje bezbednosti Hamasa. Kancelarija za medije vlade koju vodi Hamas saopštila je da je on bio policijski komandant koji je koordinirao isporuku pomoći severnoj Gazi.

Uprkos izraelskim tvrdnjama da nije bilo nijedne civilne žrtve u napadu, novinari su dobili svedočenje da je bilo palestinskih civila ubijenih tokom izraelskog bombardovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare