Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit/Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg/Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov/Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Otac Natali Ranan, američke zarobljenice koju je Hamas, zajedno sa majkom Džudit sinoć oslobodio, kaže da se njegova ćerka, nakon dve nedelje zatočeništva oseća dobro.

„Dobro joj ide. Jako dobro joj ide“, rekao je 71-godišnjak, Uri Ranan iz Evanstona u Ilinoisu.

On je dodao da je „najbolja vest“ saznanje da će Natali proslaviti svoj 18. rođendan sledeće nedelje, kod kuće sa porodicom i prijateljima, piše Skaj Njuz.

Ranan je rekao da će Natali i Džudit (59) verovatno ići u Tel Aviv kako bi se sastale sa porodicom, a sledeće nedelje će se vratiti u Sjedinjene Američke Države.

Foto: TANJUG/Raanan Family via AP

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će Džudit i Natali imati „punu podršku američke vlade tokom svog oporavka“, saopštila je Bela kuća.

Hamas je saopštio da je zarobljenice pustio iz humanitarnih razloga, u dogovoru sa katarskom vladom.

Oni su bili prvi taoci koji su oslobođeni otkako su militanti Hamasa oteli oko 200 ljudi prilikom napada, 7. oktobra.

Foto: Izraelska vlada

Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je prevezao Raanance iz Gaze u Izrael, rekao je da njihovo oslobađanje nudi „trunk nade“ za one koji su još u pritvoru.

Prema rečima porodice Ranan, Džudit i Natali otputovale u Izrael kako bi proslavile praznik Simhat Tora. i te kobne subote bile su u Nahal Ozu.

Hamas
Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Natali je ove godine završila srednju školu i dvoumila se da li da studira dizajn ili da počne da radi u radnji za tetoviranje.

Katar je rekao da će nastaviti razgovore sa Izraelom i Hamasom u kako bi svih taoci na kraju bili oslobođeni.

Pročitajte još...

Oslobađanje Natali i Džudit dolazi usred sve većih očekivanja kopnene ofanzive za koju Izrael kaže da je za cilj iskorenjivanje boraca Hamasa koji vladaju Gazom.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael neće odustati od napora da vrati sve otete ljude i da će nastaviti da se borbu do pobede.

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare