Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Osnivač Telegrama Pavel Durov pušten je u sredu iz policijskog pritvora u Francuskoj i prebačen u sud na ispitivanje uoči dizanja moguće optužnice, rekli su tužioci za CNN, nekoliko dana nakon njegovog dramatičnog hapšenja na pariskom aerodromu.

Kako piše CNN, on je prevezen policijskim vozilom iz kancelarije koja se bavi prevarama.

Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da će se sada suočiti sa „početnim ispitivanjem i mogućom optužnicom“ na sudu u francuskoj prestonici.

Durov (39) priveden je u subotu na pariskom aerodromu Burže po nalogu u vezi sa probelamtičnim sadržajem koji se objavljuje na Telegramu.

Bio je pod istragom po optužbama koje se odnose na niz zločina, uključujući navode da je njegova platforma bila saučesnik u pomaganju prevarantima, trgovcima drogom i ljudima koji su širili dečju pornografiju.

Pročitajte još:

Aplikacija Telegram i nedostatak moderiranja sadržaja takođe su bili pod lupom zbog toga što je koriste terorističke grupe i ekstremisti krajnje desnice.

Njemu je određen pritvor do 96 sati, maksimalno vreme koje neko može da bude zadržan po francuskom zakonu pre nego što bude optužen.

Hapšenje Durova pokrenulo je spor oko slobode govora i izazvalo je posebnu zabrinutost i u Ukrajini i Rusiji, gde je aplikacija postala izuzetno popularno i postalo ključno sredstvo komunikacije među vojnim osobljem i građanima tokom rata Moskve protiv svog suseda.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedeljak da odluka o podizanju optužnice protiv Durova „ni na koji način nije politička“, što je retka intervencija francuskog lidera u pravosudno pitanje.

Telegram su 2013. godine pokrenuli Durov i njegov brat Nikolaj. Aplikacija sada ima više od 950 miliona korisnika, prema postu Durova prošlog meseca, što je čini jednom od najčešće korišćenih platformi za razmenu poruka na svetu.

Razgovori u aplikaciji su šifrovani, što znači da agencije za sprovođenje zakona – i sam Telegram – imaju malo nadzora nad onim što korisnici objavljuju.

Durov je rođen u Sovjetskom Savezu 1984. godine, a u dvadesetim godinama postao je kolokvijalno poznat kao „Mark Zakerberg iz Rusije“. Napustio je zemlju 2014. i sada živi u Dubaiju, gde je sedište Telegrama, a ima i francusko državljanstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare