Viktor Orbna Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana "Patriote za Evropu" dobio je dovoljnu podršku da formira poslanički klub u Evropskom parlamentu, nakon što mu se pridružila desničarska flamanska stranka iz Belgije, prenosi Politiko.

Prema poslovniku Evropskog parlamenta, uslov za formiranje poslaničkog kluba je da ima najmanje 23 poslanika iz sedam članica Evropske unije.

Orban je i bez flamanske stranke imao dovoljan broj poslanika, ali mu je bila neophodna partija iz još jedne države. Sada ima poslanike iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Belgije, Španije i Holandije.

Formiranje poslaničkog kluba je značajno iz finansijskih i proceduralnih razloga.

„Patriote za Evropu nastavljaju da rastu sa dolaskom belgijske flamanske stranke. Kao desničarske, patriotske i nacionalističke stranke čvrsto stojimo zajedno“, poručio je Orbanov portparol Zoltan Kovač.

Lider španske stranke „Voks“ Santjago Abaskal rekao je za „La Gazetu“ da će se njegova stranka pridružiti Orbanovoj grupi i povući će se iz poslaničkog kluba evropskih konzervativaca i reformista italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Holanđanin Gert Vilders rekao je da njegova Partija za slobodu želi da se pridruži Patriotima za Evropu kako bi „zaštitila naše judesko-hrišćansko nasleđe i naše porodice”.

***

BONUS VIDEO – Da li je odustajanje Bajdena gotova stvar, može li novo ime da preokrene kampanju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar