Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je danas u posetu Berlinu, a pre sastanka s kancelarom Olafom Šolcom je u intervjuu kritikovao nemačku useljeničku politiku i ocenio da Nemačka više nije ista.

„Nemačka danas ne izgleda kao pre 10 godina. Ova Nemačka više nije Nemačka koju su nam naši dedovi i roditelji navodili kao primer“, rekao je Orban uoči sastanka s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom za mađarski državni radio Košut (Kossuth), javila je agencija Hina.

Orban je objasnio kako se nekada govorilo da je Nemačka „zemlja reda i marljivih ljudi“, a da je Nemačka danas „šareni promenjeni multikulturni svet u kojem migranti više nisu gosti“.

On je dodao kako je problem u tome da „levičarska vlada“ u Berlinu „masovno deli nemačke pasoše“.

„Migranti više nisu gosti kod domaćina Nemaca nego su sada s vlastitim pravom“, zaključio je Orban.

On je ponovio kako je 2015. doneo pravu odluku kada izbeglicama nije dopustio da ostanu u Mađarskoj.

Orban je u istom intervjuu kritikovao i kadrovske planove u Briselu koji ukazuju na ponovni izbor Ursule fon der Lajen, ocenivši da je ona „proizvod jedne koalicije za rat i migracije“.

Predsednika evropskih narodnjaka, Nemca Manfreda Vebera, Orban je optužio da evropske konzervativce vodi udesno i da trudi se da ostvari „Soroševe planove“.

Orban u Berlinu boravi povodom predsedavanja Evropskom unijom koje Mađarska preuzima 1. jula.

Šolc i Orban su ove sedmice prisustvovali utakmici Nemačka-Mađarska u sklopu Evropskog prvenstva u fudbalu, ali nisu sedili jedan pored drugog, podseća Hina.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare