Viktor Orban Foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da su primedbe koje mu je zbog posete Moskvi uputio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel birokratske besmislice.

Borel je na društvenoj mreži X napisao da se Orbanova poseta Moskvi odnosi isključivo na bilateralne odnose Mađarske i Rusije.

„Naš stav o ruskom ratu u Ukrajini isključuje zvanične kontakte sa predsednikom Putinom, što znači da Orban nije predstavljao Uniju“, naveo je Borel.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubrzo potom, Orban mu je odgovorio objavom na istoj društvenoj mreži.

„Upravo to je briselska birokratska besmislica koja nije dala rezultate u pronalaženju mira u ratu Rusije i Ukrajine. Ako želimo da okončamo rat, potreban nam je politički, a ne birokratski pristup“, napisao je Orban.

Kritike na račun Orbanove posete Moskvi i njegovog razgovora sa Vladimirom Putinom izneli su i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Predsedavajući Evropskom unijom nema mandat da pregovara sa Rusijom u ime Unije. Stav Evropskog saveta je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve diskusije o Ukrajini ne mogu se voditi bez Ukrajine“, rekao je Mišel.

Fon der Lajen je poručila da takve inicijative neće zaustaviti Putina i da će samo jedinstvo i odlučnost utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Orban u Kijevu pozvao Zelenskog da razmisli o prekidu vatre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare