Viktor Orban Foto:Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa ratom u Ukrajini", istakao je danas mađarski premijer Viktor Orban Orban u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom svoje nenajavljene posete Pekingu.

Orban je rekao da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svetu bude mir, a ne rat, prenosi portal Index.hu. Orban je na društvenim mrežama napisao da je Kina ključna sila u stvaranju uslova za mir u ratu između Rusije i Ukrajine i da je zato došao u Peking da se sastane sa Si Đinpingom, samo dva meseca nakon Sijeve zvanične posete Budimpešti.

Si Đinping Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Orban je istakao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, posle sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking. Orban je danas stigao u Peking, a po dolasku je na Fejsbuku objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu „Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije“.

Poseta Orbana Pekingu nije bila najavljena, ali je po njegovom dolasku u Peking na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljeno da će Orban danas boraviti u Kini i da će sa Si Đinpingom razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare