Foto: Rebecca DROKE / AFP / Profimedia

Tomas Metju Kruks iz Pitsburga, koji je osumnjičen za pokušaj atentata na Donalda Trampa, je registrovani republikanac i prema prvim informacijama nema kriminalni dosije. Napadačev otac izjavio je da pokušava da shvati „šta se dešava“ i da će „sačekati dok ne razgovara sa organiman reda“ pre nego što progovori o svom sinu.

Ulice koje vode do kuće 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa u Pitsburgu, osumnjičenog za pokušaj atentata na Donalda Trampa,  kako prenosi Gardijan, su zatvorene, jer policija, FBI i tajna služba pretražuju njegovu porodičnu kuću.

Kruks, iz Betel parka u Pensilvaniji, ispalio je više metaka od kojih je jedan pogodio Trampa u uvo, na mitingu na otvorenom u Batleru, 40 milja od mesta u kom živi.

Još nije jasno šta je bila motivacija napadača. Bio je registrovani republikanac, a prema prvim proverama nema kriminalni dosije.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Završio je, kako prenosi CNN, srednju školu Betel Park 2022. godine.

Kruks je registrovan da glasa kao republikanac, prema listi u bazi podataka birača u Pensilvaniji koja se poklapa sa njegovim imenom, godinama i adresom. Ovogodišnji predsednički izbori bili bi prvi na kojima je bio dovoljno star da glasa.

Zapisnici Savezne izborne komisije pokazuju da je donator naveden kao Tomas Kruks sa istom adresom dao 15 dolara odboru za političku akciju usklađenom sa demokratama pod nazivom Projekat progresivne izlaznosti u januaru 2021.

U prvoj reakciji reporteru CNN Kruksov otac, Metju Kruks, rekao je da pokušava da shvati „šta se dođavola dešava“, ali da će „sačekati dok ne razgovara sa organima reda“ pre nego što progovori o svom sinu.

Betel Park je luksuzno prigradsko naselje sa tržnim centrima, hemijskim čistionicama i prodavnicama organske hrane. Zakrivljene ulice su uglavnom zalivene širokim trotoarima i čvrstim kućama od cigala.

Stanari koji su izlazili iz barova koji se zatvaraju u dva sata ujutru rekli su da su šokirani što je nasilje došlo iz naselja blizu mesta gde je sinagoga „Drvo života“ bila meta masovne pucnjave 2018. godine.

Jedan je rekao da je pokušaj ubistva bivšeg predsednika u subotu obeshrabrujući i ponudio sumornu procenu političkog stanja Amerike.

„Sj….i smo – bez obzira ko je bio, sve manje se osećam kao da imamo izbora, a više kao da se izbori donose za nas“, ispričao je taj stanovnik Betel Parka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare