Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE, Danish Defence Command

U izveštaju američkog izdanja Volstrit žurnala navodi se da je Kijev smislio plan za dizanje u vazduh gasovoda kojim se ruski gas dopremao Nemačkoj u maju 2022, pozivajući se na četiri anonimna ukrajinska vojna izvora.

Severni tok je mreža gasovoda koji se proteže ispod Baltičkog mora od Rusije do Nemačke osmišljena da Zapadnu Evropu snabde prirodnim gasom, što znači da je obezbedila milijarde u blagajnu Kremlja.

Iza sabotaže gasovoda Severni tok, prema izveštaju Volstrit žurnala, stoji mala ukrajinska posada koja je tu navodno bila na krstarenju.

Operacija smišljena pod uticajem alkohola

Operacija je smišljena tokom pijane noći u maju 2022. godine, dok su ukrajinski vojni oficiri slavili zaustavljanje ruske invazije na zemlju u punom obimu i hteli su da zadaju još jedan udarac Moskvi, navodi list, pozivajući se na četiri anonimna izvora upoznata sa planom.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Šema je navodno koštala oko 300.000 dolara (273.000 evra) i uključivala je šestočlanu posadu na maloj iznajmljenoj jahti. Novac je navodno obezbedio jedan biznismen. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prvobitno to odobrio pre nego što je američka obaveštajna agencija CIA saznala i zatražila od njega da opozove naređenje.

Ukrajinski predsednik je naredio prekid, ali je njegov glavnokomandujući Valerij Zalužni ipak nastavio sa operacijom, saopštio je Volstrit žurnal
Agencija je saopštila da je razgovarala sa četiri visoka ukrajinska odbrambena i bezbednosna zvaničnika koji su ili učestvovali u zaveri ili su imali direktna saznanja o zaveri i da su svi oni smatrali naftovode kao legitimnu metu Ukrajine dok se branila od Rusije.

Da li je Severni tok legitimna meta u ratu?

Ako je tačno da je Kijev odobrio napad na Severni tok, to bi se moglo posmatrati kao dozvoljen odbrambeni čin – Ukrajina sme efikasno da se brani od Rusije, smatra urednik Frankfurter Algemajne cajtung (FAZ) Rajnhard Miler.

Napad na Severni tok
Napad na Severni tok Foto: Swedish Coast Guard via AP, File

„Pretpostavimo da su kroz region Kursk prolazile cevi gasovoda Severni tok 2: njihovo uništenje od strane ukrajinskih trupa teško da bi nekoga uznemirilo, pitanje je dali bi to iko posebno i primetio. Situacija sa gasovodom koji je dignut u vazduh u Baltičkom moru nije sasvim drugačijaSeverni tok je vlasništvo ruske državne kompanije, Severni tok doprinosi agresorskom ratu Moskve protiv Ukrajine i on se može posmatrati kao legitimna meta na otvorenom moru. A u momentu kada je dignut u vazduh, više se nije koristio za snabdevanje Nemačke energijom“, navodi Miler u komentaru.

On je istakao da se u ratu u Ukrajini radi o neravnopravnoj borbi.

„Ukoliko je ukrajinski predsednik ili neki drugi ukrajinski komandant to naredio, to se može smatrati odbrambenim aktom dozvoljenim po međunarodnom pravu. U svakom slučaju, ovo pravo na odbranu se ne može dovoljno prenaglasiti u ovoj neravnopravnoj borbi. Naravno, ono uključuje i dužnost svih saveznika (koji, inače, imaju pravo da u bilo kom trenutku sa svojim vojnicima priteknu u pomoć napadnutoj Ukrajini) da obezbede da i odbrambeni rat ostane zakonit time što će se voditi isključivo korišćenjem dozvoljenih sredstva i na dozvoljen način“, kaže Miler.

Ipak on ukazuje da cilj ne opravdava svako sredstvo – „to važi i za Izrael, koji se, kao i Ukrajina, bori za egzistenciju“.

Nemačka i Poljska sumnjaju u umešanost Ukrajine

Volstrit žurnal naveo da su delovi izveštaja izvora potvrđeni nemačkom istragom o ovom pitanju.

Ipak, nemački obaveštajni zvaničnici su rekli da sumnjaju da Ukrajina zaista stoji iza sabotaže i da je moguće da je to bila operacija „pod lažnom zastavom“ i da iza nje stoji Rusija.

To potvrđuju i poljske vlasti koje su nemačkoj obaveštajnoj službi poslale imena ruskih osumnjičenih.

Članak Volstrit žurnala je objavljen nakon što su nemački mediji izvestili da su tužioci izdali prvi nalog za hapšenje u svojoj istrazi o napadu na Severni tok. U izveštaju je identifikovan čovek kao Volodimir Z, bez navođenja izvora, i sugeriše se da se nedavno vratio u Ukrajinu.

Poljske vlasti su od tada otkrile da su pokušale da uhapse Volodimira Z na njegovoj adresi u gradu blizu Varšave u julu, ali da se on već vratio u svoju rodnu zemlju.

Nije zaustavljen na poljsko-ukrajinskoj granici jer nemačke vlasti nisu unele njegovo ime u traženu bazu podataka, saopštilo je u sredu poljsko tužilaštvo.

Nemački izveštaji navode i imena još dvoje osumnjičenih: bračni par Svitlana i Jevhena Uspenska, koji vode školu ronjenja u Ukrajini.

Oboje su negirali da su umešani u napad, tvrdeći da je njihova maksimalna dubina ronjenja 30 metara, u poređenju sa otprilike 80 metara na kojima su se dogodile eksplozije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare