U pilećem mesu iz Bosne i Hercegovine, a koje se prodaje u Hrvatskoj, otkrivena je bakterija Salmonela enteritidis, koja predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, saopštio je Evropski sistem za bezbednost hrane.
U pitanju su fileti pilećih prsa, a bakterija je otkrivena u uzorku uzetom još 17. oktobra u Hrvatskoj.
Službenom kontrolom na hrvatskom tržištu u piletini poreklom iz Bosne i Hercegovine otkrivena je salmonela.
Međutim, obaveštenje o zaraženom mesu objavljeno je tek 13. novembra, skoro mesec dana nakon uzorkovanja, što je izazvalo zabrinutost javnosti zbog potencijalnog širenja infekcije.
Prema informacijama dostupnim iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, zbog vremenskog razmaka između uzorkovanja i objave nalaza, vrlo je verovatno da zaraženo meso više nije na policama u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je proizvod već uglavnom potrošen, ali situacija je i dalje ozbiljna jer je Salmonela enteritidis poznata po tome da izaziva različite zdravstvene probleme.
Salmonela enteritidis, kao najčešća netifusna salmonela, može uzrokovati stanja poput gastroenteritisa, bakteriemije, kao i infekcije žarišta u organizmu. Simptomi infekcije obuhvataju proliv, visoku temperaturu i bol u stomaku, ali kod oslabljenih pacijenata ili ako dođe do širenja u krvotok, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.
Važno je napomenuti da, iako Salmonela enteritidis izaziva ozbiljne infekcije, postoji još opasnija vrsta bakterije iz istog roda – Salmonela typhimurium. Ova bakterija, otkrivena nedavno na farmi jaja u Hrvatskoj, može dovesti do produženog bakteremijskog sindroma sa simptomima poput dugotrajne visoke temperature, glavobolje, malaksalosti i groznice, a u nekim slučajevima može imati i smrtonosan ishod. Upravo zbog toga, proizvodi sa zaraženim jajima povučeni su iz trgovina kako bi se smanjio rizik od zaraze među potrošačima.
Ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na značaj brzog i efikasnog sistema kontrole kvaliteta hrane kako bi se smanjili rizici po zdravlje stanovništva.
BONUS VIDEO: Fatalna bakterija zbog koje je u Austriji umrlo pet ljudi: Kako izbeći trovanje listerijom?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare