Mesara, meso, nestašica mesa, piletina
Mesara, meso, nestašica mesa, piletina

U pilećem mesu iz Bosne i Hercegovine, a koje se prodaje u Hrvatskoj, otkrivena je bakterija Salmonela enteritidis, koja predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, saopštio je Evropski sistem za bezbednost hrane.

U pitanju su fileti pilećih prsa, a bakterija je otkrivena u uzorku uzetom još 17. oktobra u Hrvatskoj.

Službenom kontrolom na hrvatskom tržištu u piletini poreklom iz Bosne i Hercegovine otkrivena je salmonela.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, obaveštenje o zaraženom mesu objavljeno je tek 13. novembra, skoro mesec dana nakon uzorkovanja, što je izazvalo zabrinutost javnosti zbog potencijalnog širenja infekcije.

Prema informacijama dostupnim iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, zbog vremenskog razmaka između uzorkovanja i objave nalaza, vrlo je verovatno da zaraženo meso više nije na policama u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je proizvod već uglavnom potrošen, ali situacija je i dalje ozbiljna jer je Salmonela enteritidis poznata po tome da izaziva različite zdravstvene probleme.

Šta je salmonela enteritidis?

Salmonela enteritidis, kao najčešća netifusna salmonela, može uzrokovati stanja poput gastroenteritisa, bakteriemije, kao i infekcije žarišta u organizmu. Simptomi infekcije obuhvataju proliv, visoku temperaturu i bol u stomaku, ali kod oslabljenih pacijenata ili ako dođe do širenja u krvotok, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Važno je napomenuti da, iako Salmonela enteritidis izaziva ozbiljne infekcije, postoji još opasnija vrsta bakterije iz istog roda – Salmonela typhimurium. Ova bakterija, otkrivena nedavno na farmi jaja u Hrvatskoj, može dovesti do produženog bakteremijskog sindroma sa simptomima poput dugotrajne visoke temperature, glavobolje, malaksalosti i groznice, a u nekim slučajevima može imati i smrtonosan ishod. Upravo zbog toga, proizvodi sa zaraženim jajima povučeni su iz trgovina kako bi se smanjio rizik od zaraze među potrošačima.

Ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na značaj brzog i efikasnog sistema kontrole kvaliteta hrane kako bi se smanjili rizici po zdravlje stanovništva.

BONUS VIDEO: Fatalna bakterija zbog koje je u Austriji umrlo pet ljudi: Kako izbeći trovanje listerijom? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare