Kamala Harris, JB Pritzker, Joe Biden, Gretchen Whitmer, Gavin Newsom, američka zastava, Amerika
Foto: Shutterstock/Foto: EPA-EFE/ROD LAMKEY/MICHAEL REYNOLDS/JIM LO SCALZO/JOHN G. MABANGLO/Cindy Barrymore / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uspaničene američke demokrate su možda spremne da povuku podršku aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu i izaberu novog kandidata za izbore koji su zakazani za novembar. Lavina je pokrenuta nakon debate Bajden-Donald Tramp, tokom koje predsednik SAD nije pokazao ono što se od njega očekivalo. Ovaj proces, iako neobičan, mogao bi da se realizuje narednih nedelja, a kao zamenu za Bajdena već se pominje nekoliko imena.

U roku od nekoliko minuta nakon što je Bajden ostvario jako loš učinak u debati na CNN-u, članovi Demokratske strane su, prema pisanju vodećih američkih medija, počeli da raspravljaju o mogućnosti zamene Bajdena na izbornoj listi.

Dobra vest za razočarane demokrate jeste da postoji način da se to uradi pre novembra.

Džozef Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kako demokrate mogu da zamene Bajdena

Iako stranka tehnički ima sistem za predlaganje novog kandidata na velikoj konvenciji u slučaju da kandidat odbije nominaciju, ceo proces je težak i decenijama nije revidiran.

Prema pravilima Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), ne postoji mehanizam kojim drugi partijski lideri mogu da odbace Džozefa Bajdena sa liste. Umesto toga, ako bilo ko u stranci želi da ga zameni, to mora da se desi tako što će otvoriti proces nominovanja na kongresu.

Bajden je osvojio oko 95 odsto od skoro 4.000 delegata na ovogodišnjim predizborima. Oni su obećali da će podržati Bajdena, ali to ne znači da ne mogu da promene odluku.

Gretchen Whitmer
Gretchen Whitmer Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ovo podazumeva da ne postoji zakonska obaveza da glasaju za Bajdena na prozivci. Ali Bajdenova kampanja je imala ulogu u izboru ovih delegata na državnim konvencijama širom zemlje i najmanje polovina njih bi morala da mu okrene leđa, da bi mu nominacija bila uskraćena.

Ako bi sam Bajden pristao da odbije nominaciju svoje stranke, to bi pokrenulo otvoren i nepredvidiv proces izbora njegove zamene.

Ko može da bude kandidat umesto Bajdena

Kao potencijalne zamene za Bajena u ovoj predsedničkoj trci pominju se aktuelna potpredsednica Kamala Haris, guverner Kalifornije Gevin Njusom, guvernerka Mičigena Grečen Vitmer i guverner Ilinoisa JB Pricker. Kandidati, koji bi mogli da obuhvate različita geografska, ideološka i generacijska krila Demokratske stranke, morali bi da rade na tome da privole hiljade demokratskih delegata da ih podrže na prvom glasanju.

JB Pritzker
JB Pritzker Foto: Cindy Barrymore / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, nisu delegati jedini koji imaju reč. Demokratska stranka je oduzela „superdelegatima“ – izabranim zvaničnicima i partijskim liderima koji mogu da glasaju za koga god žele, većinu moći od spornih predizbora 2016. Ovi superdelegati bi bili slobodni da glasaju ako nijedan kandidat ne dobije većinu delegata na prvom glasanju. Takva otvorena i sporna konvencija bi omogućila da više od 700 stranačkih insajdera dobije glavnu ulogu u izboru novog kandidata.

Bajdenove želje bi takođe mogle postati izuzetno važne. Mogao bi da pokuša da utiče na proces podržavanjem Kamale Haris, njegove potpredsednice. Ona bi imala dodatni argument u svoju korist, pošto je već na listiću.

Ako bi se takav scenario dogodio, Bajden i Haris bi morali da ubede delegate. Bajdenovi delegati ne idu automatski kod nje, ali bi Bajdenova podrška mogla biti dovoljna. Uprkos svemu, nema garancije, a loš lični rejting Kamale Haris mogao bi da dovede do gubitka nekih glasova.

Kamala Harris
Kamala Harris Foto: EPA-EFE/ROD LAMKEY

Čak i ako bi Haris stigla do nominacije, njoj bi bio neophodan sopstveni potpredsednički kandidat, a i dalje bi se vodila borba među budućim zvezdama stranke da budu njeni kandidati.

Kamala ili Njusom?

Moguća je kandidatura bilo koje zvezde u usponu u redovima demokrata, čak i guvernera Kalifornije Njusoma.

Od trenutka kada je izjavio da će se kandidovati za drugi mandat, Bajden i njegov tim su insistirali da on bude kandidat demokrata. Bajden je pobedio na svim predizborima i poslaničkim izborima, osvojivši više od 85 odsto ukupnih glasova, sa izuzetkom Američke Samoe.

Ipak, ogroman pritisak zbog lošeg nastupa tokom debate sa Donaldom Trampom i sve lošije brojke u anketama mogle bi sve to da promene.

Gavin Newsom
Gavin Newsom Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ako demokrate računaju da će Bajden sam odustati, sat otkucava. Iako je demokratska konvencija tek sredinom avgusta, DNC pomera svoj proces nominovanja.

Zakon Ohaja zahteva da se kandidati stranke odrede do 7. avgusta, a DNC je odlučio da promeni tradicionalnu prozivku konvencije kako bi osigurao da njihov kandidat bude na tamošnjem glasačkom listiću.

Do isteka tog roka ostalo je još samo 40 dana.

„Nikada neću okrenuti leđa Bajdenu“

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potvrdio je podršku predsedniku Bajdenu i rekao da nije zabrinut zbog sposobnosti demokratskog kandidata da vodi zemlju nakon prve predsedničke debate.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nikada neću okrenuti leđa predsedniku Bajdenu. Ne znam demokratu u mojoj stranci koji bi to uradio“, rekao je on kada su ga pitali o navodima da postoje demokrate koje su možda spremne da zamene Bajdena kao partijskog kandidata.

„A posebno nakon večeras, mi mu čuvamo leđa. Svi smo uključeni, udvostručićemo napore u narednih nekoliko meseci. Pobedićemo na ovim izborima“, poručio je on.

Na pitanje CNN-a da li ima ikakvih zabrinutosti da je Bajden sposoban da vodi državu, Njusom je rekao da „ne postoji nikakva“.

BONUS VIDEO Global fokus: Bajden, Tramp i sudbina sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare