Foto: Shutterstock; Kobi Gideon/Israeli Gpo / Zuma Press / Profimedia; John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Da li su izraelski šefovi bezbednosti odbacili tvrdnje žena vojnika koje su upozorile, potkrepljene dokazima, da se nešto "kuva" u Gazi? Tako je osvanuo i 7. oktobar, dan kada je Hamas napao Izrael. Ta optužba je eksplodirala u javnosti i potekla je od trupe koju čine žene, poznate kao "tacpataniot", odnosno "stražari" na hebrejskom. Trupa tvrdi da nadređeni nisu poslušali njihova upozorenja o neuobičajenim aktivnostima u Gazi, kao što je treniranje palestinskih gerilaca da rukuju eksplozivom ili vežbanje napada na tenka i lažnu osmatračnicu.

Premijer Benjamin Netanjahu se suočava sa velikim problemima zbog prošlomesečne katastrofalne greške obaveštajnih službi. Legendarne špijunske službe Izraela nisu uspele da otkriju napad Hamasa, u kojem je, kako se procenjuje, oko 3.000 palestinskih boraca ubilo blizu 1.200 Izraelaca, dok je oko njih 240 oteto.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pored implikacije koja uključuje i seksizam, u javnosti se stvorio osećaj da su Netanjahu i bezbednosne službe verovali da nemaju čega da se plaše i da nikakva opasnost nije na vidiku.

Članice ove vojne trupe kažu kako su uglavnom muški najviši komandanti odbacili njihova upozorenja i navodili da Hamas nema planove da uđe u rat.

Poznate i kao „oči vojske“, „tacpataniot“ koriste sigurnosne kamere i senzore kako bi nadgledale od 15 do 30 kilometara. Trupa je trenirana tako da uočava i minimalne promene u aktivnostima – posao koji zahteva veliko strpljenje, koncentraciju i sate gledajući u monitor.

Jedna od vojnika, koja je listu „Harec“ dala samo ime Ilana, rekla je da je posmatrala borce Hamasa kako treniraju za napade.

„U poslednja dva meseca počeli su svakodnevno da šalju dronove, ponekad i nekoliko puta dnevno, tik uz granicu, nekih 300 metara od ograde“, kaže Ilana.

Njena koleginica, koja nije želela da da svoje ime, rekla je kako su napadači Hamasa uvežbavali napade na oklopna vozila, koristeći repliku tenka Merkava Mark 4, kao i da su Hamasovci kopali rupe i postavljali eksploziv duž granice.

Vojnici iz grupe Žael Rotenberg i Maja Desiatnik, kazale su kako su mesecima pre napada označile ponašanja na granicama koja su ih zabrinjavala.

Prema rečima šefa Odeljenja za pitanja Palestinaca u izraelskoj obaveštajnoj agenciji, Majkla Milštejna, Netanjahu je kriv ne samo za pogrešnu procenu Hamasa, već i zato što je dozvolio Kataru da godinama usmerava stotine miliona dolara u Gazu, od čega je veliki deo verovatno potrošen na vojsku.

Ko će preuzeti krivicu?

Šefovi izraelske vojske i obaveštajnih službi prihvatili su odgovornost za neuspeh u sprečavanju napada 7. oktobra.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Uprava vojne obaveštajne službe pod mojom komandom, nije upozorila na teroristički napad koji je izveo Hamas. Nismo uspeli u našoj najvažnijoj misiji“, rekao je general i šef vojne obaveštajne službe Aharon Haliva. Niz drugih zvaničnika takođe su priznali odgovornost za napad, kao i ministar odbrane Joav Galan, piše Politiko.

Početkom novembra, u intervjuu za CNN, Netanjahu je odbio da odgovori na pitanje da li je preuzima odgovornost za propust u sprečavanju napada. Samo je rekao da će doći vreme za takva „teška“ pitanja kada se završi rat.

Pročitajte još...

„Odgovorićemo na sva ova pitanja. Trenutno mislim da ono što treba da uradimo jeste da ujedinimo zemlju za jedan cilj: da postignemo pobedu“, kazao je premijer.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert kazao je kako je Izrael u poslednjih 15 godina učinio sve da ojača Hamas.

„Gaza je bila na ivici kolapsa, jer nisu imali resurse, nisu imali novca. Bibi (Netanjahu) ih je spasio. Sklopio je dogovor sa Katarom i počeli su da prebacuju milione i milione dolara u Gazu. Ali svi smo mislili da možemo da koketiramo sa Hamasom, i da će se oni ponašati u skladu sa našim očekivanjima“, ocenio je Olmert.