Onaj čije ime ne sme biti izgovoreno, ili lord Voldemort iz popularnih romana o J.K. Rouling o čarobnjaku Hariju Poteru, postao je deo onoga što je označeno kao izborni cirkus u Hrvatskoj, i to kroz lik Zorana Milanovića. Ustavni sud saopštio je da on ne može kao predsednik države da se kandiduje za poslanika ili premijera, što njega nije sprečilo u nameri da postane predsednik vlade. Siva zona koju Milanović i Socijaldemokratska partija (SPD) mogu da koriste bazira se na tome da se u kampanji ne pominje Milanović i tako privlače glasovi, ali da njemu nakon izbora može biti poveren mandat za sastav vlade.

Ustavni sud Hrvatske je zaključio da predsednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne sme učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Rampa Ustavnog suda

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsednik u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor poslanika ili istican kao kandidat za dužnost predsednika vlade i da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dodaju da je Milanovićevo kandiovanje dok obavlja dužnost predsednika na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor poslanika u Hrvatski sabor, te isticanje njega kao kandidata za predsednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima, te načelom deobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsednik Republike za vreme obavljanja te dužnosti kandiduje za izbor poslanika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsednika vlade, mora odmah podneti ostavku predsedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsednika Republike po sili Ustava preuzima predsednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

„Ustavni sud je garant stabilnosti. Očekujem od odgovornih osoba da će poštivati odluke Ustavnog suda. Ako se neće poštovati, ne želim to prejudicirati. Ako utvrdimo da će postupati protivno ustavu, koristićemo sve opcijama – do poništavanja svih izbornih radnji. Siguran sam da do toga neće doći. Ova odluka ne sprečava predsednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavna ovlašćenja, nastupa kao predsednik republike. Ali ono što je od petka radio više ne sme“, rekao je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Milanović: Ovo je kupleraj

Milanović je ubrzo prokomentarisao upozorenje Ustavnog suda da ne sme da bude kandidat na parlamentarnim izborima i kandidat za premijera, kao ni da učestvuje u izbornoj kampanji na bilo koji način, porukom da je reč o svojevrsnom „puču“ i najavio da sledi „vrsta svetog rata za opstanak“.

Milanović je novinarima na Korčuli rekao da svim građanima, koji su mu dali podršku, poručuje da budu lukavi da se čuvaju, da paze šta rade jer ih je ta, kako je naveo, „gangsterska družina uzela za taoce“.

„Meni ne mogu ništa, ali mogu vama. Na tipičan gangsterski način grupa muljatora predvođena predsednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, bivšim šefom HIS-a iz vremena kad su praćeni i maltretirani hrvatski novinari, poslednje godine vlasti HDZ-a, postao je predsednik Ustavnog suda. Pre toga je bio korumpirani advokat“, rekao je Milanović.

Andrej Plenković Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia

Predsednik Hrvatske je rekao da je Ustavni sud doneo odluku u kojoj se na perfidan način, izvan principa Ustava, preti jednoj politički stranci koja se o zakon nikad nije ogrešila.

Milanović tvrdi da njegova kandidatura nije zabranjena, kao što to tvrde, kako je rekao, „nepismeni gangsteri“.

Siva zona

Aktuelni predsednik Hrvatske i stranka koja želi da ga kandiduje za premijera – SDP, poručuju da neće odustati od namere da on postane mandatar za sastav vlade.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Ukoliko Milanović ostane lice kampanje SDP-a, predsednik Ustavnog suda zapretio je poništavanjem izbora. Ipak, ono što može da se desi, jer je Milanović već promovisan kao kandidat za premijera, jeste da se on do kraja izbornog procesa povuče iz kampanje, iako svi znaju za namere SDP-a.

Ovo bi omogućilo SDP-u da nesmetano izađe na izbore, a da nakon održavanja istih predloži Milanovića za mandatara. Ključno je da se on kao predsednik ne kompromituje u izbornim aktivnostima, zbog čega se pominje kao „onaj čije ime ne sme biti izgovoreno“ – lord Voldemort.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rat na mrežama

Tako se rat predsednika i premijera Hrvatske – Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, preselio na društvene mreže.

Socijaldemokratska partija Hrvatske je na društvenim mrežama objavila satiričnu objavu nakon pojavljivanja Tomislava Karamarka, bivšeg predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na Opštem saboru te stranke.

„Ima i HDZ svog kandidata“, napisali su uz fotomontažu na kojoj piše „Upoznajte Karaplenkovića“.

Ovo je odgovor i na objavu Mladeži HDZ-a, koja je na mreži „Iks“ objavila fotomontažu Zorana Milanovića prikazanog kao lorda Voldemorta, glavnog zlikovca iz serijala o Hariju Poteru, a čije se ime zbog svih zlodela koje je počinio niko nije usuđivao da izgovori.

BONUS VIDEO Milanović: Ovo je čisti puč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar