Hezbolah, Hamas, Huti Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia/EPA-EFE/WAEL HAMZEH/EPA-EFE/YAHYA ARHAB/EPA/MOHAMMED SABER

Militantne grupe Hamas, Huti i Hezbolah, koje podržava Iran, uputile su Teheranu saučešće zbog smrti predsednika te zemlje Ebrahima Raisija.

Raisi je poginuo u padu helikoptera zajedno sa svojim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahijanom u nedelju u provinciji Istočni Azerbejdžan, severozapadno od Irana.

Nekoliko sati nakon što je potvrđena njihova smrt, visoki zvaničnik grupe Huti Mohamed Ali Al-Huti uputio je saučešće.

Foto:EPA-EFE/AZIN HAGHIGHI/MOJ NEWS

„Naše najdublje saučešće iranskom narodu i iranskom rukovodstvu. Iranski narod će nastaviti da ima vođe lojalne svom narodu“, naveo je on.

Hamas je saopštio da izražava „iskreno, duboko saučešće i solidarnost vrhovnom lideru, iranskoj vladi i bratskom iranskom narodu“.

„Uvereni smo da će Islamska Republika Iran moći, uz Alahovu pomoć, da prevaziđe posledice ovog velikog gubitka, pošto dragi iranski narod ima jake institucije sposobne da se izbore sa ovim teškim iskušenjem“, navode iz Hamasa.

Hezbolah, sa sedištem u Libanu, uporedio je Raisija sa „velikim bratom“.

#related-news_0

„Predsednika Raisija poznajemo dugo. On nam je bio veliki brat, snažan oslonac i nepokolebljivi branilac naših stavova i pitanja nacije i zaštitnik pokreta otpora“, poručili su iz Hezbolaha.

Iran je pružio vojnu i ekonomsku podršku Hamasu, Hutima i Hezbolahu.

Sve najnovije informacije iz Irana možete pratiti u našem blogu uživo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare