Omicron, Omikron, kovid, koronavirus, novi soj
Foto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Varijanta koronavirusa nazvana omikron dovela je do „zabrinjavajućeg“ porasta slučajeva zaraze u Južnoj Africi i brzo postaje dominantna vrsta, dok je sve više zemalja otkrilo prve slučajeve zaraze novim sojem.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Južna Koreja, koji se već bore sa pogoršanom epidemiološkom situacijom, takođe su potvrdili slučajeve varijante omikron.

Američki predsednik Džozef Bajden je u ponedeljak je rekao da ne treba paničiti zbog nove mutacije, kao i da se ne predviđa novi karantin, niti ograničenje putovanja.

Dr Mišel Grum iz Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) rekla je da je došlo do „eksponencijalnog povećanja“ infekcija u poslednje dve nedelje, sa nedeljnog proseka od oko 300 novih slučajeva dnevno na 1.000 prošle nedelje, a nedavno 3,500. Južna Afrika je u sredu zabeležila 8.561 slučaj. Nedelju dana ranije, dnevni broj je bio 1.275.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Stepen povećanja broja zaraženih je zabrinjavajući“, rekao je Grum.

Dok ključna pitanja o tome koliko je prenosiva varijanta omikrona, koja je otkrivena u najmanje dve desetine zemalja širom sveta, ostaju bez odgovora, stručnjaci žure da utvrde nivo zaštite koji pružaju vakcine. Epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija van Kerkhov rekla je na brifingu da bi podaci o tome koliko je omikron bio zarazan trebalo da budu dostupni „u roku od nekoliko dana“.

NICD je saopštio da rani epidemiološki podaci pokazuju da je omikron uspeo da izbegne određeni imunitet, ali postojeće vakcine i dalje treba da štite od teških bolesti i smrti. Izvršni direktor „Bajonteka“ Ugur Šahin, rekao je da će vakcina koju pravi u partnerstvu sa Fajzerom verovatno ponuditi snažnu zaštitu od teške bolesti.

Ograničenja širom sveta

Južna Koreja je uvela više ograničenja putovanja pošto je otkrila svojih prvih pet slučajeva omikrona, a bojazan o dodatnom pogoršanju epidemiološke situacije i dalje postoji.

Omicron, Omikron, kovid, koronavirus, novi soj
Foto: REUTERS/Loren Elliott

Vlasti su obustavile pravilo izuzeća od karantina za potpuno vakcinisane putnike na dve nedelje, koji sada zahtevaju 10-dnevni karantin.

Dnevni broj infekcija u Južnoj Koreji je u četvrtak dostigao rekord od više od 5.200, a zabrinutost raste zbog naglog porasta broja pacijenata sa teškim simptomima.

Ranije ovog meseca ograničenja su ublažena u zemlji koja je u potpunosti vakcinisala skoro 92 odsto odraslih, međutim, infekcije su od tada porasle, a prisustvo omikrona podstaklo je nove brige o pritisku na već ugrožen bolnički sistem.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je o Evropi reč, predsednik izvršnog tela Evropske unije rekao je da postoji „trka sa vremenom“ da se spreči nova varijanta, dok su naučnici utvrdili koliko je opasna. EU je odložila početak uvođenja vakcine za decu uzrasta od pet do 11 godina za nedelju dana, na 13. decembar.

„Pripremite se za najgore, nadaj se najboljem“, rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Velika Britanija i Sjedinjene Države su proširile svoje programe za pojačavanje kao odgovor na novu varijantu, dok Australija revidira svoj raspored.

Vrhunski američki specijalista za zarazne bolesti Entoni Fauči naglasio je da potpuno vakcinisane odrasle osobe treba da traže pomoćni lek kada ispunjavaju uslove kako bi sebi pružili najbolju moguću zaštitu.

Ipak, SZO je mnogo puta primetila da će koronavirus nastaviti da proizvodi nove varijante sve dok mu bude dozvoljeno da slobodno cirkuliše u velikoj nevakcinisanoj populaciji.

„Moramo da koristimo alate koje već imamo da sprečimo prenos i spasimo živote od delta soj. I ako to uradimo, takođe ćemo sprečiti prenos i spasiti živote od omikrona“, rekao je šef SZO Tedros Gebrejesus.

BONUS VIDEO Omikron – Novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar