korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U ponedeljak (3. januar) u Crnoj Gori je bilo 12.507 inficiranih korona virusom. Sedam dana ranije je bilo 3.310.

PROČITAJTE JOŠ:

Statistika kaže da je 3. januara u odnosu na dve sedmice ranije porast broja novoobolelih za oko 450 procenata, dok je broj preminulih manji za 11, a hospitalizovanih za oko 14 odsto.

Podaci pokazuju da se omikron soj korona virusa širi brže od ostalih i dominira u državi, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Omikron je u Crnoj gori registrovan pre 18 dana.

Tog dana, 16. decembra, registrovano je 187 novih slučajeva. Trećeg januara 1.703, skoro deset puta više.

„Najviše novoobolelih je u starosnoj grupi od 20 do 40 godina“, navodi se u saopštenju Instituta. Iz Instituta dodaju da se u narednim danima očekuje povećanje broja obolelih.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Redovi ispred ambulanti, potraga za paracetamolom

Redovi ispred COVID-ambulanti, koje su dio javnog zdravstva i apoteka, su iz dana u dan duži. Građani koji čekaju i po nekoliko sati na pregled, uglavnom nijesu raspoloženi za razgovor. Gužve su vidljive i u privatnim ordinacijama i punktovima za testiranje na COVID-19.

Više građana je Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da nisu ni tražili medicinsku pomoć jer su imali blage simptome.

U više apoteka je RSE potvrđeno da se od lekova, koji u slobodnoj prodaji (bez recepta), najviše traži paracetamol, lek protiv bolova i za snižavanje temperature. Hospitalizovanih u Crnoj Gori je 169, od čega se skoro polovina leči u Kliničkom centru u Podgorici, a 29 pozitivnih na korona virus, životno je ugroženo.

korona u crnoj gori
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Više od 6.000 pacijenata u glavnom gradu Podgorici medicinsku pomoć može dobiti u jednom COVID-centru za odrasle, jednom za decu, dok je za primanje terapije prilagođen deo Muzičkog centra.

Kakva je situacija u Podgorici?

Podgorica ima nešto više od 187.000 stanovnika. U podgoričkim COVID-centrima dupliran je broj lekara, tehničara i laboratorijskih tehničara, kako bi se čekanje na pregled i testiranje smanjilo, saopšteno je iz Domova zdravlja Podgorica.

„I pored uvećanog broja posjeta i skoka zaraženih virusom, omikron soj COVID-a 19 karakteriše blaža klinička slika, pa se i terapijska procedura prilagođava trenutku“, kaže se u saopštenju.

„Vakcinacija štiti, pre svega, od teških oblika oboljevanja“, rekao je Igor Galić iz Instituta i ponovio da od samog inficiranja u velikom procentu štiti nošenje maske u kombinaciji sa vakcinama.

U Crnoj Gori je vakcinisano 44 odsto stanovništva sa dve doze vakcine, dok je treću primilo blizu 79.000 građana.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pozivaju na vakcinaciju, posebno one kojima je vreme za buster (treću, dodatnu) dozu i apeluju na građane da predstojeće verske praznike provedu u svojim domovima, izbegavaju okupljanja, pravilno nose zaštitne maske.

BONUS VIDEO: Omikron – novo soj korone pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar