Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD-a Džozef Bajden koristio je uređaj za kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima u utorak uveče dok je spavao, što objašnjava misteriju vidljivih tragova na njegovom licu dok je razgovarao s novinarima u sredu.

Zamenik sekretara za štampu Bele kuće Endru Bejts rekao je za Foks njuz da Bajden ima apneju, odnosno prestanak disanja za vreme spavanja, kao što je i ranije objavljeno.

„Još 2008. predsednik je otkrio svoju istoriju apneje u snu u temeljnim medicinskim izveštajima. Sinoć je koristio uređaj za kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima, što je uobičajeno za ljude koji imaju ovaj problem“, rekao je Bejts.

Drugi zvaničnik Bele kuće je rekao da je Bajden poslednjih nedelja počeo da koristi CPAP uređaj, kako bi poboljšao kvalitet svog sna.

Novinari su u sredu videli Bajdena sa tragovima na licu, koji su upućivali na to da je nosio neku vrstu široke naramenice. Bajdenov lekar ga je proglasio zdravim i „sposobnim za dužnost“ u februaru, nakon fizičkog pregleda.

*** 

BONUS VIDEO: Džo Bajden objavio kandidaturu za mesto predsednika Amerike