Foto: Turkish Government Directorate of Communications via A

Više od 150 spasilaca, među kojima i hrvatski speleolozi, vode trku s vremenom kako bi spasili američkog kolegu Marka Dikija (40) kojem je u pećini koju je istraživao u južnoj Turskoj pozlilo, pa je ostao zarobljen na dubini od 1.000 metara. Društvenim mrežama počeo je da kruži i snimak zarobljenog speleologa.

„Nekoliko međunarodnih timova, među kojima su Hrvati i Italijani, pomažu u operaciji spasavanja. Amerikanac je na oko 1.000 metara dubine, timovi su podelili silazak u sedam etapa“, rekao je predsednik TUMAF-a Bulent Genc. Prema njegovim rečima, spasilačka akcija bi mogla da potraje oko 10 dana, ali možda i kraće ako Diki bude dobro.

„Ako mu se stanje pogorša, spasavanje bi moglo da se otegne, ali stanje mu se trenutno poboljšalo i već može da stoji“, dodao je Genc.

Ukupno 18 speleologa HGSS-a otputovalo je u utorak uveče u međunarodnu misiju spasavanja u južnoj Turskoj. Prema objavi HGSS-a, „reč je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata učestvovao na HGSS speleo časovima i istraživanjima u jamama na Velebitu“.

Foto: Mithat Unal/Dia Images via AP

„Poznajem nesećnika, reč je o odličnom čoveku. Prvi poziv iz pećine stigao je u nedelju ujutru. Radilo se o međunarodnoj ekspediciji, a kad mu je pozlilo, odmah su išla dva poziva u pomoć. Prvi su dobile lokalne snage u Turskoj, a zatim je pozvana i Evropska speleospasilačka asocijacija (ECRA). Već u ponedeljak je tamo bio tim iz Mađarske te je do njega stigla lekarka“, rekao je o međunarodnoj akciji spasavanja Dinko Novosel, predsednik ECRA-e.

TUMAF je saopštio da je sa Markom uspostavljena telefonska linija, do njega je u sredu spuštena i lekarka, a hrvatski tim radi na uspostavljanju komunikacijskig sistema „CaveLink“.

Pročitajte još...

Lekari moraju da odluče da li je moguće Amerikanca izvući samo užetom na površinu, odnosno bez nosila. Pećina Morca je treća najveća u Turskoj i nalazi se na nadmorskoj visini od 2.140 metara.

Direktor Komisije za speleospasavanje HGSS-a Marko Rakovac, rekao je za medije da je spasilačka akcija „izuzetno zahtevna“.

Istakao je da će stići više od jedne tone opreme za spasavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar