Foto: N1

Novi protesti „Granica postoji“, kao vid podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću, održavaju se danas u Vlasenici i u Oštroj Luci.

Protest organizuju Dodikovi simpatizeri, a okupljanje je zvanično počelo u 18 sati. Inače, protiv entitetskog predsednika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog neustavne odluke da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Prošle sedmice su takođe održani ovi protesti na entitetskim linijama, prilikom čega je bio blokiran saobraćaj, što je izazvalo brojne reakcije domaće, ali i dela međunarodne javnosti, prenosi N1 BiH.

Foto: N1

„Nema više smisla da se igramo sa našom svetinjom“

Jedan od govornika na protestu biće i bivši komandir VRS, Ljuban Vila. On se kratko obratio i okupljenim predstavnicima medija, poručivši da mu je obaveza da brani instutucije ovog entiteta.

“Više nema smisla da se igramo sa našom svetinjom Republikom Srpskom. Mi smo borci stvorili RS i naša dužnost je da je branimo od nasrtaja međunarodne zajednice, kao i od visokog, nelegalnog, visokog predstavnika. Naša obaveza je da pomognemo svim institucijama”, rekao je Vila.

Demonstranti krenuli ka entitetskoj liniji

Demonstranti u Oštroj Luci krenuli su ka entitetskoj liniji, javila je reporterka N1.

Nakon toga bi protesti trebali zvanično biti gotovi.

Blokiran putu ka Sanskom Mostu

Nekoliko stotina građana, među njima i političkih funkcionera SNSD-a stiglo u Koprivnu kod Društvenog doma.

Blokiran je saobraćaj na putu ka Sanskom Mostu.

PROČIČTAJTE JOŠ:

U mestu Luke pristižu simpatizeri SNSD-a

U mestu Luke, na međuentitetskoj liniji razgraničenja, pristigli su meštani Vlasenice i simpatizeri SNSD-a.

Raspoređeni su i pripadnici policije, ali i EUFOR-a. Na raspolaganju je i jedno vatrogasno vozilo.

Foto: N1

Na protestu u Oštroj Luci prisustvuju i Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, delegat Radovan Kovačević, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Trivić o najavljenim skupovima na međuentitetskim linijama

“Zabrane nikada nisu dobre. Postoji tih pedeset metara od štićene zone i odmakli smo se i nije bilo potrebe za tom zabranom. Jasno je svima da se zaključci koji se donose u NSRS vlast i donosi i nesprovodi. Služe za nešto čime se trguje u institucijama BiH. NSRS ne sme biti predmet potkusurivanja i proizvođenja političkih kriza. To režim radi i predstavljaju se kao oni koji će to rešiti. Poslanici su vodili program i izlistali pet godina unazad zaključke NSRS koje je vlast prekršila. To se može reći na posebnoj sednici NSRS, ali vlast to ne želi da se održi”, kaže Trivić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar