Bosna Tjentište požar u Nacionalnom parku Sutjeska Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Novi požar izbio je u Nacionalnom parku "Sutjeska", nedugo nakon gašenja petodnevne vatrene stihije na tom lokalitetu, a prema navodima nadležnih, vatra se širi velikom brzinom zbog jakog vetra.

Zbog vetra jačine 80 kilometara na čas, helikopteri Republike Srpske (RS) i Srbije upućeni su na požarište u Bileći, izjavio je direktor Helikopterskog servisa RS (HSRS) Boban Kusturić, javlja RTRS.

Kusturić je rekao da će helikopteri pokušati ponovo večeras da se vrate na Tjentište.

Lokacije u Nacionalnom parku Sutjeska, koje je prethodnih dana zahvatio požar, obišao je ranije danas predsednik Vlade RS Radovan Višković, koji je zahvalio rukovodstvu Srbije na pomoći i najavio da RS planira da kupi još jedan helikopter, koji će biti u vlasništvu Civilne zaštite.

Požar je izbio u subotu i proširio se na uglavnom nepristupačan teren, zahvativši i stoletnu crnogoričnu šumu.

Danas ranije, MUP je objavio da je srpska posada sa helikopterima „Bell 212“ i „Super Puma“, koja je juče upućena da pomogne u gašenju požara u nacionalnom parku Sutjeska i na Tjentištu da je odlučno krenula u akciju i dala svoj maksimalni doprinos u suzbijanju vatrene stihije.

„Neumorno su radili i samo jutros do 10 časova izbacili čak 86 tona vode, uspevši da zajedno sa kolegama iz Republike Srpske lokalizuju požar. Ova misija je više od borbe protiv vatrene stihije – ona je dokaz da se uzajamnom pomoći i saradnjom mogu prevazići najveći izazovi. Srbija je uvek spremna da pruži ruku onima kojima je potrebna“, naveli su iz MUP-a i dodali da je posada nastavila sa podrškom u gašenju požara u reonu Bileće.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar