Hitna pomoć prevozi povređene sa sahrane u Libanu Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Eksplozije koje su naizgled bile usmerene na voki-tokije koje koristi Hezbolah odjeknule su u više gradova u Libanu u sredu popodne, samo dan nakon masovnog napada u kojem su eksplodirali pejdžeri koje su uglavnom koristili članovi Hezbolaha, pri čemu je povređeno preko 2.800 i ubijeno 12.

Eksplozije su se dogodile u južna predgrađa Bejruta, kao i gradovi Nabatije, Tir i Saida u južnom Libanu. Ponegde su izazvale i požare u zgradama.

Izvor u Hezbolahu je potvrdio da su ciljani voki-tokiji odnosno radio prijemnici koje je koristila grupa. Visoki bezbednosni izvor rekao je da su eksplozije bile male veličine, slične jučerašnjem napadu, i rekao da će bezbednosne agencije dalje istražiti događaj.

Izvor kaže i da je Hezbolah te radio prijemnike kupio pre pet meseci, istovremeno sa pejdžerima koji su eksplodirali juče.

Prema prvim informacijama, ima na desetine povređenih, a najmanje tri osobe su podlegle povredama. Libanska državna Nacionalna novinska agencija (NNA) izvestila je da su tri osobe poginule u regionu Beka na istoku zemlje.

Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Al-Manar, zvanični emiter Hezbolaha, izvestio je da su bežični uređaji eksplodirali na više lokacija u Libanu.

„Trenutno ispred mene gore zgrade“, rekao je Mortada Smaoui, 30, stanovnik južnog predgrađa Bejruta, nakon što je serija istovremenih eksplozija pogodila njegov komšiluk. On je rekao da na lice mesta jure vatrogasci i vojnici.

Prema pojedinim izjavama, eksplozije su ciljale i druge uređaje, poput mobilnih telefona i radija, ali to za sad nije potvrđeno.

Pročitajte još

U utorak je istovremeno detonirano na hiljade pejdžera koji su pripadali Hezbolahu, pri čemu je najmanje 12 poginulo, a skoro 3.000 ranjeno.

Libanska militantna grupa koju podržava Iran odmah je okrivila Izrael, koji još nije komentarisao niti preuzeo odgovornost za masovni sabotažni napad.

Eksplozije su se desile i na sahrani jednog od poginulih u jučerašnjem napadu Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Prema svojim izvorima, Rojters prenosi da se najmanje jedna od eksplozija dogodila u blizini sahrane koju je organizovao Hezbolah za ubijene prethodnog dana kada je hiljade pejdžera koje je grupa koristila detonirala širom Libana.

Na sahrani su navodno ljudi vikali da se isključe telefoni i izvade baterije. Navodno je i preko razglasa objavljeno takvo upozorenje, javlja Njujork tajms.

Guteres: Izbeći eskalacije

Pre izveštaja o daljim eksplozijama u sredu popodne, generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da eksplozije pejdžera usmerene na militantnu grupu Hezbolah u utorak ukazuju na „ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanu i da se mora učiniti sve da se ta eskalacija izbegne“.

„Očigledno je da je logika da sve ove naprave eksplodiraju jeste da se to uradi kao preventivni udar pre velike vojne operacije“, rekao je on novinarima, prenosi Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare