Rusija Ukrajina rat Foto:Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju rusku granicu u južni region Belgoroda, borbe su u toku, javili su u ruski Telegram kanali, prenosi Rojters. Borba sa ruskim graničarima vodi se u rejonu sela Nehotejevka, koje se nalazi na teritoriji Ruske Federacije. Napadnuti su kontrolni punktovi.

Mediji javljaju da je 500 ukrajinskih vojnika napalo dva kontrolna punkta u Nehotejevki i Šebekinu.

Belgorodska oblast se graniči sa Kurskom, gde su ukrajinske trupe zauzele teritoriju u invaziji 6. avgusta.

U poruci na Telegramu regionalni guverner Belgoroda rekao je da su se „pojavile informacije da neprijatelj pokušava probiti granicu“.

Rusi tvrde da je granica „pod kontrolom” nakon pokušaja upada ukrajinskih snaga.

Belgorod i druga pogranična područja u stanju su visoke pripravnosti otkako je Ukrajina pre tri nedelje izvela blickrig napad na susednu Kursku oblast, zauzevši deo teritorije za koju se Rusija još uvek bori.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, situacija na granici je i dalje teška, ali pod kontrolom.

„Naša vojska izvodi planirani posao. Ostanite mirni i verujte samo zvaničnim izvorima informacija“, rekao je guverner.

Masovni napadi Rusije raketama i avionima na Ukrajinu drugi dan zaredom

Rusija je tokom noći pokrenula nekoliko talasa raketnih i bespilotnih napada na Kijev i druge regione, saopštila je ukrajinska vojska u utorak rano, dan nakon najvećeg takvog napada Moskve.

Dve osobe su poginule u okrugu Krivi Rog, objavio je lokalni zvaničnici. Jedan čovek je takođe poginuo u napadu dronom Šahed u regionu Zaporožja, rekao je lokalni guverner Ivan Fedorov.

PROČITAJTE JOŠ:

Sistemi protivvazdušne odbrane Kijevske oblasti više puta su raspoređeni tokom noći da odbiju rakete i bespilotne letelice koje ciljaju ukrajinsku prestonicu, saopštila je vojna administracija regiona na Telegramu.

Rusi optužuju SAD

Rusija je, bez ikakvih dokaza koji bi im potvrdili tezu, optužila Sjedinjene Američke Države za pomoć Ukrajini u pokretanju napada na pograničnu regiju Kursk 6. avgusta.

Šef ruske  obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je kako Moskva ne veruje da su Ukrajinci operaciju planirali sami, izveštava državna novinska agencija TASS.

BONUS VIDEO: Ruski vojnik se razneo pre napada Ukrajinaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare