Foto:KAY NIETFELD / AFP / Profimedia; Imago / Alamy / Alamy / Profimedia; S.S./ATAImages

Ukoliko na mapi pogledate rezultate evropskih izbora u Nemačkoj, postaje jasno da je ova zemlja politički podeljena, i to na Istok i Zapad, pri čemu je Istok naklonjen ekstremnoj desnici. Nemačka vladajuća koalicija pretrpela je težak udarac na izborima, a socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca zabeležile su najgori rezultat na nacionalnim izborima.

Podela na Istok i Zapad

U starim saveznim državama, demohrišćani (CDU) uspeli su da osvoje veliki deo izbornih jedinica između Silta i Oberamergaua, što je na mapi prikazano kao crna oblast. Veliki gradovi su svetlo zelene boje (Hamburg , Kil, Minster, Hajdelberg, Frajburg…), dok su poslednja uporišta SPD-a kancelara Olafa Šolca svetlo crvene boje (Bremen, Bremerhafen, Hern).

U novim saveznim državama, cela polovina mape od ostrva Rigen do Erzgebirgea je plava, što je stranačka boja ekstremne desnice AfD. Zasad su jedini izuzeci Berlin i susedni Potsdam i gradovi Jena, Vajmar i Erfurt. Okrug Ajhsfeld je  glasao za CDU – inače bi „granična linija“ između crnog zapada i plavog istoka zapravo tačno odgovarala bivšoj nekadašnjoj podeli.

Herman Binkert, šef instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, za Bild je analizirao ovakav rezultat izbora.

„AfD se uspostavlja kao druga najjača snaga na nacionalnim izborima. Za Unijom zaostaje 14 procentnih poena, ali dva boda ispred SPD-a kancelara Šolca  i čak četiri od Zelenih. AfD je najjača sila na istoku“, kaže on.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Izlaznost birača na evropskim izborima u Nemačkoj dostigla je novi rekord od 64,8 odsto.

Debakl „semafor koalicije“

Ovaj poraz vladajuće koalicije verovatno će obnoviti pitanja o stabilnosti vlade. „Semafor“ koalicija uključuje socijaldemokrate, zelene i liberale i konstantno se bori da pronađe odgovore na niz akutnih problema sa kojima se zemlja suočava, od stagnirajuće ekonomije do duboke disfunkcije sistema azila.

Iako su redovni izbori planirani na jesen 2025. godine, uporni sukobi unutar koalicije oko svega, od ruskog rata protiv Ukrajine do budžeta, podstakle su spekulacije da bi vlada mogla da padne mnogo pre toga.

Demohrišćani desnog centra bili su jasni pobednici u nedelju, osvojivši 30,2 odsto glasova prema projekciji nemačke državne televizije.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) takođe je ostvarila dobre rezultate, završivši na drugom mestu sa 16 odsto, što je povećanje od pet odsto u odnosu na izbore za EU ​​2019. Stranka je iskoristila rastuću zabrinutost u zemlji zbog ogromnog priliva migranata u poslednjoj deceniji.

U međuvremenu, Šolcove socijaldemokrate osvojile su manje od 14 odsto, što je izuzetan pad za stranku koja je dugo bila stub nemačke političke scene.

Gambit Olafa Šolca

Najnoviji gubitak je posebno poniženje za Šolca, koji je uprkos padu popularnosti insistirao na tome da on treba da bude lice kampanje.

Sada je pravo pitanje da li će Šolcova vlada opstati do redovnih izbora. Nemačke koalicije retko se raspadaju pre isteka mandata, ali ova je specifična, jer uključuje tri stranke umesto uobičajene dve, što je čini nestabilnijom.

Nedeljni rezultat ukazuje da samo oko 30 odsto Nemaca i dalje podržava „semofor koaliciju“, zbog čega mnogi tvrde da je vlada izgubila legitimitet.

Olaf Šolc Foto:

Slične zabrinutosti navele su francuskog predsednika Emanuela Makrona da raspiše nove parlamentarne izbore nakon poraza od krajnje desničarske stranke Nacionalni skup Marin Le Pen. Ipak, iz Nemačke stižu vesti da se to neće desiti.

Nemačka država ne razmatra nove izbore nakon što je vladajuća koalicija pretrpela značajne gubitke na izborima za Evropski parlament (EP), izjavio je portparol nemačke vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ni na sekundu nije bilo indikacije da će se desiti novi izbori“, rekao je portparol nemačke vlade, prenosi Rojters.

Analitičari ocenjuju da je Šolc i te kako svestan činjenice da bi njegova stranka verovatno izgubila izbore, u slučaju da se održe u narednih nekoliko nedelja.

I njegovi koalicioni partneri doživeli su drastičan pad popularnosti, što desnici otvara put ka ozbiljnom prodoru na narednim izborima.

BONUS VIDEO Nova.rs na evropskim izborima u Berlinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare