Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Medijska kompanija Njuz Korp (News Corp), izdavač Vol strit džornala, (Wall Street Journal), saopštila je da je hakovana i da su ukradeni podaci od novinara i drugih zaposlenih, a da firma za sajber bezbednost koja istražuje upad veruje da je iza operacije kinesko prikupljanje obaveštajnih podataka.

Medijska kompanija čije publikacije i firme uključuju Njujork post (New York Post), i matičnu kuću Vol strit džornala Dau Džouns (Dow Jones) saopštila je da je upad otkriven 20. januara, i da je u toku istraga da se utvrdi „priroda, obim, trajanje i uticaj“, tog hakerskog napada.

PROČITAJTE JOŠ:

Za sada nisu pogođeni podaci korisnika i finansijski podaci, i operacije kompanije nisu poremećene, navela je kompanija. Nije poznato kada su hakeri upali u mrežu kompanije ili koliko podataka su ukrali.

Glavna zabrinutost je oko novinara kompanije. Medijske organizacije su glavne mete svetskih obaveštajnih agencija zato što su njihovi novinari u stalnom kontaktu sa izvorima osetljivih informacija.

Mandijant (Mandiant), kompanija za sajber bezbednost koja istražuje ovaj hakerski napad, procenjuje da oni koji stoje iza te aktivnosti imaju centar u Kini i da „su verovatno uključeni u špijunažu radi prikupljanja obaveštajnih podataka u korist kineskih interesa“.

U imejlu zaposlenima kompanija je rekla da je hakerski napad pogodio „ograničen broj poslovnih imejl naloga i dokumenata“ iz centrale „News Corp, News Technology Services, Dow Jones, News UK, i New York Post“.

„Naša preliminarna analiza ukazuje da je moguće da je strana vlada povezana sa ovom aktivnoštima i da su neki podaci uzeti, navodi se u imejlu.

Direktor FBI-a Kristofer Rej rekao je ove nedelje da ta agencija otvara istrage oko sumnje u operacije kineske špijunaže otprilike svakih 12 sati, i da je u toku više od 2.000 takvih istraga.

Rekao je da hakeri kineske vlade upadaju u više ličnih i korporativnih podataka nego iz svih drugih zemalja zajedno.

****

Bonus video: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar