Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelska obaveštajna služba prikupila je sveobuhvatne detalje o Hamasovoj finansijskoj strukturi 2018. godine, ali nije ništa uradila da je ugasi i prekine slanje novca toj militantnoj grupi, preneo je Njujork tajms.

Prema izveštaju njujorškog lista, u dokumentima pronađenim na kompjuteru visokog zvaničnika Hamasa mogao se videti privatni kapital vredan stotine miliona dolara. Uključivao je rudnike pod kontrolom Hamasa, farme živine i građevinske kompanije za gradnju puteva u Sudanu, dva nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, građevinskog investitora u Alžiru i firmu za nekretnine na turskoj berzi.

Dodaje se da, iako su dokumenta predata u Jerusalimu i Vašingtonu, ništa nije učinjeno da se spreče operacije, navodi Tajms of Izrael.

Pročitajte još...

„Svi pričaju o neuspehu obaveštajnih službi 7. oktobra, ali niko ne priča o neuspehu da se zaustavi tok novca. Tim novcem je omogućeno da dođe do ovoga“, rekao je Udi Levi, bivši šef Mosada za ekonomska pitanja. U izveštaju se navodi da je ukupno bilo sredstava u vrednosti od oko 500 miliona dolara.

Levi je rekao da je obavestio premijera Benjamina Netanijahua 2015. godine o Hamasovim finansijama. „Mogu sa sigurnošću da vam kažem da sam pričao sa njim o ovome. Ali, nije ga zanimalo mnogo to“, tvrdi Levi. Netanijahu je odbio da odgovori na optužbe, dodaje njujorški list.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar