Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JULIA NIKHINSON

Specijalni savetnik Robert K. Hur optužio je američkog predsednika Džozefa Bajdena da ima "značajne" probleme sa pamćenjem, a za njegov izveštaj svojevremeno je rečeno da bi mogao da "potopi" Bajdena na predstojećim izborima. Transkript intervjua do kojeg je došao Njujork tajms daje celovitiji kontekst Hurovim navodima.

Transkript višesatnog intervjua specijalnog savetnika sa Bajdenom o poverljivim podacima pokazuje da je predsednik nekoliko puta petljao po datumima i redosledu događaja, kada se činilo da je „čiste glave“. Kopija transkripta koja ima više od 250 stranica i koju je pregledao Njujork tajms, poslata je Kongresu nekoliko sati pre nego što je Hur trebao da svedoči pred Odborom za pravosuđe.

U izveštaju objavljenom prošlog meseca, Hur je zaključio da nema dovoljno dokaza da Bajdena optuži za zločin nakon što je potvrđeno da su dokumenti završili u kancelariji koju je koristio kad je bio potpredsednik. Ali izveštaj je takođe prikazao Bajdena (81) kao „starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“, što je izazivalo haos usred kampanje za predsedničke izbore.

Džo Bajden Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Bajdenovi advokati su osporili Hurove tvrdnje, koji je inače i bivši zvaničnik Trampove administracije. Ali transkript nije bio javno dostupan da bi se procenile Hurove tvrdnje da Bajden ima problema sa pamćenjem. Evo nekih najvažnijih stvari:

Bajden je više puta rekao da se ne seća niti zna određene detalje. Pokušavajući da utvrdi da li je Bajden namerno zadržao određene poverljive dokumente, Hur je više puta od njega tražio da mu kaže detalje, na primer, gde i kako njegovo osoblje čuva poverljiva dokumenta, ko je pakovao stvari i selio kad je napustio potpredsednički kabinet i gde su određeni fajlovi završili.

Bajden, koji je negirao da je počinio bilokakvu nepravdu, više puta je odbijao da odgovori, govoreći da se ne seća ili nema pojma kako je njegovo osoblje rukovalo tim stvarima. Takođe je rekao da se ne seća da je video poverljive podatke koje su istražitelji pronašli — u vezi sa ratom u Avganistanu koji su bili u otrcanoj kartonskoj kutiji u njegovoj garaži u Delaveru, zajedno sa gomilom drugog materijala — i da ne zna kako su tamo završili.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

„Ne sećam se kako je ta kutija dospela u garažu“, kazao je Bajden i dodao da nema pojma šta se nalazi u dosijeima koji su završili u njegovoj kući i da se „nije čak ni potrudio da ih pregleda“.

Bajden pobrkao datume smrti svog sina

Najupečatljivija Hurova tvrdnja da Bajden ima problema sa pamćenjem je bila ta da nije mogao da se seti kada je njegov sin Bo umro.

Transkript pokazuje da Hur nije konkretno pitao Bajdena kada je Bo umro. Umesto toga je insistirao da mu Bajden kaže gde drži papire u vezi sa poslom koji je obavljao nakon što je napustio potpredsedničku funkciju u januaru 2017, kao što je predavanje u Vašingtonu, projekat „Mesec“ i knjiga koju je napisao o Boovoj smrti.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

U tom trenutku, Bajden je počeo da zamuckuje i izobličava stvari. Spojio je događaje iz 2015. godine, kada je Bo umro sa 2016. kada je odlučio da se ne kandiduje protiv Hilari Klinton sa događajima iz 2017. godine, kada je napisao memoare i odlučio da se kandiduje za predsednika.

Bajden: „Pa, ovaj… ja, ja, ja, ja, ne znam. Ovo je, šta, 2017, 2018, tako nešto?“

Hur: „Da, gospodine“.

Bajden: „Zapamtite, u ovom vremenskom okviru, moj sin je — ili je trebalo da ide u vojsku ili je umirao, i, i tako je bilo i uzgred, bilo je mnogo ljudi u vreme kada sam izašao iz Senata koji su me ohrabrivali da se kandidujem. Ali ja nisam. Mislio sam da je ona (Hilari Klinton) imala veću šansu od mene da osvoji izbore. I tako nisam, nisam odustao od ideje da bih ponovo mogao da se kandidujem za funkciju. Ali da se ponovo kandidujem, kandidovao bih se za predsednika. I, i šta se onda dešavalo – u kom mesecu je Bo umro? O, Bože, 30. maj“.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Rejčel Koton, advokat iz Bele kuće: „2015“.

Bajden: „Da li je umro 2015?“

Neidentifikovani muškarac: „Bio je maj 2015“.

Bajden: „Bilo je to 2015“.

Džo Bajden Foto:REUTERS/Evelyn Hockstein

Robert Bauer, Bajdenov advokat: „Ili – nisam siguran za mesec, gospodine, ali mislim da je to bilo te godine“.

Bajden: „A ono što se u međuvremenu dogodilo je da je Tramp izabran u novembru 2017“.

Neidentifikovani muškarac: „2016“.

Bajden: „’16, 2016. U redu. Pa, zašto ovde imam 2017“.

Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Susan Walsh

Ed Siskel, Bajdenov savetnik: „Tada ste napustili funkciju, u januaru 2017“.

Bajden: „Da, u redu. Ali tada Tramp polaže zakletvu, januar“.

Siskel: „Da“.

Bajden: „U redu, da, a 2017. godine, Bo je preminuo i… ovo je lično“.

Pročitajte još...

Transkript je takođe sadržao neke naizgled manje greške koje nisu pomenute u Hurovom izveštaju. Na primer, Bajdena je trebalo podsetiti na naziv savezne agencije koja preuzima zvaničnu evidenciju — Nacionalni arhiv — ili da je faks mašina naziv uređaja koji prenosi slike dokumenata preko telefonskih linija.

Ali upečatljivo je bilo kada je Hur izjavio da se Bajden „ne seća kada je bio potpredsednik“. Kao dokaz, Hur ga je citirao: „Ako je to bila 2013. — kada ste prestali da budete potpredsednik“. Prema izveštaju, Bajden je bo zbunjen i upitao: „Da li sam 2009. bio potpredsednik“.

Bajden je povodom mnogih stvari detaljisao. Zbijao je šale, zadirkujući tužioce.

A kada je Bajden dao poduži opis rasporeda svoje kuće u Delaveru, čiji su delovi redigovani u transkriptu iz bezbednosnih razloga, Hur je primetio da je Bajden izgleda „imao fotografsko pamćenje i sećao se kuća“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar